Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Tydligt mål ger kraft och motivation

Kos Ibrahim Mohamed är 35 år och kom till Sverige från Somalia för 10 år sedan. När hon kom till Sverige hade hon aldrig gått i skolan. Nu jobbar hon målinriktat för att nå sitt mål – att bli undersköterska.

Kos bor i Nacka tillsammans med sina två barn. Hon läser sfi samtidigt som hon arbetar. Eftersom Kos inte fick gå i skola som barn har hon aldrig fått lära sig att läsa och skriva. Att lära sig ett nytt språk samtidigt som hon lär sig att läsa och skriva är stor utmaning.

– Somaliska är mitt modersmål som jag talar och förstår men svenska är mitt första språk att läsa, skriva och förstå. Därför tar det litet mer tid för mig att lära mig svenska språket, förklarar Kos. Jag går på sfi parallellt som jag gått på språk- och arbetsintroduktion.

I Nacka kommun erbjuds sfi-elever språk- och arbetsintroduktion för att de ska få komma ut till företag och praktisera svenska språket på en arbetsplats. Möjligheten att praktisera språket på en arbetsplats har varit värdefull.

– Jag har praktiserat på några ställen och varit personlig assistent till en liten handikappad pojke i Nacka en tid. Det har varit bra för jag har kunnat träna språket i verkligheten. Nu har jag börjat som timanställd på Mångkulturell Hemtjänst AB där jag arbetar som vårdare och personlig assistent. Halva dagarna går jag på sfi och halva dagar arbetar jag. Nu kombinerar jag arbete med lön och sfi istället för att praktisera utan lön och det känns fantastiskt.

Kos har fått hjälp av en personlig handledare (jobbcoach) som hjälpt henne att definiera sina mål och satt en plan för att nå dit på kortast tid. Målet är ett jobb som undersköterska.

– Min handledare Annelie på Eductus i Nacka hjälpte mig att göra min första fina CV. Vi har sökt jobb vid datorerna och Annelie har hjälpt mig att skriva. Hon är ett stort stöd och vi jobbar tillsammans mot mitt mål – att jag ska klara sfi och sedan kunna bli undersköterska i framtiden.

Det är viktigt för Kos att vara en förebild för sina barn. Livet har förändrats och Kos behöver planera sitt liv noggrant.

– Mina barn märker att mamma både går i skolan och jobbar. Det är viktigt. Nu organiserar jag allt hemma så vi ska hinna med. Jag är ensamstående och behöver planera noggrant för att hinna med handling, tvätta, städa, diska och leka med barnen samtidigt som jag studerar och jobbar.

Vilket är ditt bästa tips till andra arbetssökande?

  • Gå klart sfi.
  • Sätt ett tydligt mål. Vägen dit känns ibland lång, men när jag tänker på målet så blir jag motiverad.
  • Ta hjälp, välj rätt handledare som ger motivation och hjälper dig på vägen framåt. Jag har försökt att söka jobb själv men det var jättesvårt. Annelies har verkligen hjälpt mig. Jag är både glad och tacksam.