×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Välkommen Sabine!

Som utrikesfödd är det inte lätt att få jobb i Sverige. Det vet Sabine Huber som trots högskoleutbildning hade svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Nu jobbar hon som vårdlärare på Eductus i Västerås.

Hur hamnade du i Sverige?

– Jag flyttade från Italien till Sverige för ett år och tre månader sedan. Innan dess jobbade jag som vårdlärare på högskolan i Italien. Min man fick ett bra jobberbjudande i Sverige och då följde jag med. Under första året lärde jag mig svenska språket. Sedan följde en krånglig byråkratisk process för att få min svenska sjuksköterskelegitimation och få min magisterexamen inom vårdvetenskap godkänd. Jag har jobbat hårt och till slut blev var allt klart.

Hur bemöttes du på arbetsmarknaden?

– Det var inte så lätt. Ingen trodde att det skulle vara möjligt att få jobb inom mitt område på så kort tid. Men så träffade jag Malin som är platschef på Eductus i Västerås. Hon och tillsammans med övriga kollegor i arbetslaget gav mig en chans. Jag började i augusti och är jätteglad och överlycklig för det. Eductus vision är 100% i jobb och det gäller alla, även oss medarbetare. Jag trivs så bra. Har trevliga elever och kollegor.

Vilka är dina bästa tips till andra som söker jobb?

Det är lättare att komma in på arbetsmarknaden genom praktik. Det är en chans att visa vad man kan. Kräv inte för mycket i början. Samla på dig referenser. Det är alltid bra att presentera sig personligen hos chefen på arbetsplatsen med alla underlag som behövs (CV, personligt brev, godkända diplom och betyg). Det är inte lätt. Man måste ge järnet och jobba ännu mer än svenskfödda kollegor på grund av språket. Då behövs att man är ambitiös och inte ger upp.