×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Med rätt stöd kom Ayad ut i jobb

Ayads väg mot jobb var lång. Det var först när han kom till Eductus som det lossnade. Med rätt stöd kom jobbresultatet snabbt.

Ayad kom till Sverige 2007 efter flykt från hemlandet Irak. Väl i Sverige flyttade han runt innan han till slut hamnade i Finspång. Han startade sin väg in på arbetsmarknaden genom att studera svenska för invandrare.

– När jag bodde i Irak arbetade jag i en guldsmedsbutik. Jag arbetade även som taxichaufför. Parallellt med mina sfi-studier började jag ta svenskt körkort.  Till slut hade jag mitt svenska körkort i handen och var klar med sfi. Nu ville jag ha ett jobb. Många hade sagt att körkortet var en säker väg till jobb. Jag anmälde mig till Arbetsförmedlingen som sa att jag behövde extra stöd för att söka jobb. Jag var hos flera olika företag där vi mest ägnade oss åt att sitta och skriva texter och EU-CV.

Praktiken ledde ingen vart

– Till slut fick jag en praktikplats på badhuset i Finspång. Där blev jag kvar sex månader. Därefter kom jag till andra företag som hjälpte mig att skaffa en ny praktik, denna gång på en restaurang i Finspång. Där blev jag kvar på praktik i två år.

– Efter tips från en kompis gick jag till Arbetsförmedlingen och bad om att få börja på Eductus. Jag fick starta på förstärkt arbetsträning. Efter en tid så började jag på ny praktik. Redan efter en vecka besökte min handledare mig och tog då upp frågan om möjlighet till anställning med arbetsgivaren. Arbetsgivaren bad om ytterligare två veckors praktik och lovade att därefter se vilka anställningsmöjligheter som finns.

En del av samhället

– Nu jobbar jag. Känner mig hedrad och stark. Jag blir sedd och känner att jag är en del av samhället. Jag gör det mesta inom företaget. Bland annat levererar jag pizza till våra onlinekunder, lagar mat, bakar pizza, städar och diskar. Jag mår så bra. Tack för allt Eductus. Tack för det stöd jag fick ute på min praktik som efter bara en månad blev en anställning.