Eductusportalen
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Sfi – Svenska för invandrare

Sfi är svenska för nybörjare. Du studerar det svenska språket och lär dig läsa, skriva, tala och förstå svenska. Genom att studera Sfi kommer du snabbare in i det svenska samhället. Det ger dig möjlighet att studera vidare eller skaffa ett arbete.

Vår Sfi-utbildning utgår från dig. Det du vill, det du kan och det du behöver. Du studerar i den takt som och form som passar dig. På skolan, tillsammans med oss skapar du din personliga studieplan.

Om sfi

Svenska för invandrare eller sfi är en egen skolform där dina behov är utgångspunkt. Du studerar i din egen takt enligt din personliga studieplan. Inom sfi finns tre olika studievägar. Du studerar på den studieväg som passar din utbildningsbakgrund och dina studiemål.

Studieväg 1

För dig som har kort eller ingen utbildning (0-5 år) från ditt hemland, inte kan läsa och skriva och/eller inte kan det latinska alfabetet.

Studieväg 2

För dig som har grundskoleutbildning (6-9 år) från ditt hemland.

Studieväg 3

För dig som har motsvarade en gymnasieutbildning eller högre utbildning (10 år eller mer) från ditt hemland.

Sfi-utbildningen hos oss kopplas tidigt ihop med arbetslivet genom till exempel praktik. När du praktiserar på en svensk arbetsplats har du möjlighet att prata mycket svenska och få förståelse för svenskt arbetsliv och arbetskultur. Du får kontakt med en arbetsgivare samt möjlighet att visa upp det du kan.

Vi ger dig verktyg inför ditt jobbsökande. Vi hjälper dig med cv och personligt brev.

Hos oss studerar du i nära kontakt både med lärare och också andra deltagare. Lektionerna varvas med föreläsningar, digitala studier och självstudier.

Vi har kurser på dag- och kvällstid, det kan skilja sig beroende på ort och skola, hör med vår kontaktperson på din ort för mer information. Du kan kombinera kurser inom sfi med studier i grundläggande utbildning, gymnasial vuxenutbildning, praktik, jobb eller annan sysselsättning.

Vad leder sfi till?

Svenska språket öppnar nya vägar och möjligheter för dig! Genom att studera sfi kommer du snabbare in i det svenska samhället och på den svenska arbetsmarknaden.

För vem passar sfi?

sfi är för dig som inte har svenska som modersmål, är bosatt i Sverige och saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. Du kanske är helt ny i Sverige eller har bott här några år och behöver lära dig mer svenska? Du kan studera sfi från och med 1 juli det år du fyller 16 år.

Anmälan – vart vänder jag mig om jag vill börja på sfi?

Kontakta din hemkommun för att ansöka till sfi. Din hemkommun har ansvar för att de personer som har rätt till sfi erbjuds utbildning. Utbildningen ska starta så snart som möjligt. Om det inte finns särskilda skäl, ska undervisningen ha påbörjats inom tre månader.

Vilka förkunskaper krävs?

Inga förkunskaper krävs.

Varför välja Eductus?
  • Vår sfi-utbildning utgår från dig, det du vill, det du kan och det du behöver.
  • Vi ger dig snabbaste vägen till svenska språket
  • Du får hjälp att skriva cv och personligt brev inför ditt framtida jobbsökande.

Fakta om utbildningen

Typ

Utbildning

Utbildningsform

Komvux

Platser