×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

"Alla behöver en väg för att hitta jobb, för mig var vägen Eductus"

Yossief Adhanom Asgodom är en 36-årig man från Eritrea. Med en yrkesexamen som apotekare och arbetslivserfarenhet från läkemedelsbranschen i bagaget, kom han till Sverige 2014. Efter att ha studerat svenska bestämde Arbetsförmedlingen att han skulle få extra stöttning av en handledare för att snabbare komma in på arbetsmarknaden.

Yossief började på Stöd och matchning hos Eductus i Örnsköldsvik. Parallellt med sina svenskstudier praktiserade han som apotekssäljare. För att kunna arbeta som apotekare i Sverige krävs att man har svensk legitimation, något han sökt och väntar på att få.

Kunskaper om svenskt arbetsliv

När Yossief kom till Eductus hade han redan varit på intervju för ett nystartsjobb på Apotek Gripen i Sundsvall. Om han fick jobbet skulle det innebära en flytt från Örnsköldsvik till Sundsvall. Yossief hade många frågor och funderingar. Hans handledare blev ett viktigt bollplank. Frågorna rörde allt ifrån olika anställningsformer till hur man löser bostadssituationen när man flyttar till en ny ort.

– Det bästa med min tid hos Eductus var att jag fick kunskaper om vad svenskt arbetsliv innebär och hjälp med att skriva bra ansökningsbrev och CV. Att få hjälp i kontakten med arbetsgivare och myndigheter av olika slag var också värdefullt, berättar Yossief.

Yossief fick mycket hjälp av sin handledare som lotsade honom rätt i den nya livssituationen med jobb på annan ort. Han trivs bra på sin nya arbetsplats.

– Jag hjälper kunderna med enklare rådgivning, som vad olika vitaminer är bra för och expedierar dem i kassan. Då jag ännu inte har min svenska legitimation får jag inte ge fullständig rådgivning. Jag har lätt för att lära och lär mig snabbt datasystemen och produktsortimentet. Min chef, som även är min handledare, är mycket duktig och kan jobba med alla arbetsuppgifter, både på kontoret och i apoteket. Jag vill lära mig lika mycket som hon kan. Min nya arbetsplats är jättebra.

Hoppas att snart återförenas med familjen

Yossief fick nyligen besked om att hans ärende hos Migrationsverket har öppnats och hoppas att hans fru och två söner så snart som möjligt kan komma till Sverige.

– Min dröm i framtiden är att arbete inom läkemedelsindustrin. Jag planerar också för det liv vi ska leva när min familj kommit och vi är tillsammans igen. Alla människor behöver en väg för att hitta jobb. För mig var den vägen Eductus. Många av mina vänner och bekanta som söker jobb känner inte till vare sig Eductus eller tjänsten Stöd och matchning, så jag berättar gärna om den hjälp jag fått, avslutar Yossief.