×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Språkcafé för snabbare språkinlärning

”Jag vågar inte prata svenska utanför klassrummet för mitt uttal låter konstigt.” Detta får vi ofta höra av våra elever. Samtidigt är det så viktigt att öva på det man lärt sig på lektionerna. För förbättra språkkunskaperna i en avslappnad och trygg miljö har Eductus i Malmö startat språkcafé.

En gång i veckan samlas de som vill öva på svenska i Eductus lokaler i Malmö. Det bjuds på kaffe och te tillsammans med roliga samtal.

– Många av eleverna som lär sig svenska vågar inte prata och öva sin svenska. De tycker att deras uttal låter fel eller konstigt. Ibland har någon familjemedlem eller annan person har skrattat eller hånat. Här försöker vi bygga självförtroende. Att öva, öva, öva är enda sättet att bli bättre, säger Lalani som är initiativtagare till språkcaféet.

Vi skrattar med varandra, inte åt varandra.

Språkcaféet är ingen språkkurs med lärare och regler, bara informella samtal med personer med samma intresse för språk och kultur. Vi har gått igenom innebörden av en god kommunikation. Vi jobbar mycket med att våga ta steget vidare i all kommunikation. Vi skrattar vi MED varandra och inte åt varandra, det är en viktig skillnad, säger Lalani. Jag som handledare finns här och styr upp diskussionerna om det skulle behövas.

Tillfälle för gemenskap

Samtalen varierar beroende på vad deltagarna vill diskutera. Idag har vi pratat om allt möjligt som framtid, jobb, hälsa, framgång och ekonomi säger Ahmed med ett skratt. Jag behöver träna på att prata svenska och det här är jättebra.

Språkcaféerna har varit mycket uppskattade. Deltagarna är överens om att detta, förutom språkträningen, även varit ett bra tillfälle till gemenskap och att hitta nya vänner som också vill lära sig mer svenska.

Bästa tipsen

Vi frågade deltagarna efter deras bästa tips för dig som vill träna på att tala svenska utanför klassrummet.

  • Prata med dina grannar och vänner.
  • Fråga i affären när du handlar mat och inte hittar någonting.
  • Pratar med andra människor på bussen.
  • Pratar med dina barn.
  • Gå på språkcafé.