×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Gymnasiala kurser

Hos oss kan du läsa gymnasiala kurser inom komvux.
På den här sidan berättar vi mer om gymnasiala kurser samt var våra skolor finns.

Kurser Våra skolor

Om gymnasiala kurser

Gymnasiala kurser på komvux motsvarar den utbildning som ges i gymnasieskolan men studieupplägget är anpassat för vuxna. När du läser kurser på komvux arbetar du mer självständigt än man gör i gymnasieskolan och du har själv ansvar för dina studier.

Komvux på gymnasial nivå har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan och ger också samma kompetens.

  • Att läsa på komvux är gratis
  • Du får betyg efter avslutade studier
  • Du bestämmer själv din studietakt

Flexibla studier

Att studera på komvux är väldigt flexibelt, du väljer själv om du vill läsa på heltid eller deltid, på distans eller i klassrum. Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare kan du få hjälp att lägga upp en individuell studieplan, som är anpassad efter dina behov och din studievana.

Läsa in gymnasiekompetens snabbt

Har du behov av att läsa in en gymnasiekompetens snabbt? Prata med en studie- och yrkesvägledare så får du hjälp att hitta bästa vägen! Oftast är det distansstudier eller prövning som är det snabbaste sättet. u hittar kontaktuppgifter till oss på respektive orts sida.

Du får betyg

Efter avslutade studier får du ett slutbetyg. Har du redan att slutbetyg från gymnasieskolan får du istället ett samlat betygsdokument från komvux.

Studieupplägg

Studie- och yrkesvägledningen hjälper dig att göra en studieplan anpassad för just dig och dina mål. Du bestämmer själv om du vill läsa på heltid- eller deltid. 

Gymnasiala kurser kostar inget

Att studera inom komvux kostar inget, det är gratis. Du betalar bara för dina studieböcker och annat studiematerial.

Studiemedelsberättigad utbildning

När du studerar komvux på gymnasienivå kan du ansöka om studiemedel från CSN.

När får man studera gymnasiala kurser på komvux?

Från och med första juli det år du fyller 20 år.

För att vara behörig ska du sakna eller ha brister i de/sådana kunskaper som kursen ska ge, samt ha förutsättningar att tillgodogöra dig kursen.

Vanliga frågor om gymnasiala kurser

Här kan du läsa gymnasiala kurser hos Eductus

Ansökan

Så här gör du för att börja hos oss

 

Om du vill gå en kurs eller utbildning hos oss så ansöker du via din hemkommun. Det är din hemkommun som antar dig till utbildningen. Det är olika utbud och startdatum beroende på vilken kommun du bor i. Börja med att ta kontakt med din hemkommun genom att besöka deras hemsida. Här kommer en guide – steg för steg:

1

Ta reda på vad du vill studera

Om du behöver hjälp kan du alltid prata med en Studie- och yrkesvägledare. På sidan Snacka med syv kan du boka tid för studie- och yrkesvägledning online.

2

Fyll i din ansökan hos kommunen

Ansökan görs hos vuxenutbildningen i din hemkommun. På deras webbplats anger du kurs/utbildning, dina uppgifter osv.  Det är din hemkommun som beslutar om du får börja beroende på hur dina förutsättningar ser ut.

3

Dina kursval skickas till oss

Efter att du gjort en ansökan till din hemkommuns vuxenutbildning tar de beslut om antagning. Blir du antagen informerar din hemkommun oss på Eductus om dina kursval. Du registreras på den kurs eller de kurser du valt.

4

Du får en kallelse

Efter att kommunen informerat oss om att du blivit antagen till utbildningen får du en kallelse. Där står var och när det är kursstart samt vilken kurslitteratur vi kommer att använda.

5

Du börjar din utbildning

Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.

Vad saknar du för att ta nästa steg? Skaffa din behörighet nu!

Studera hos oss

Jobbfokus

Vi utbildar för jobb. Genom vår utbildning får du kompetensutveckling och stärker din plats på arbetsmarknaden.

Vi blickar utåt

Vi arbetar med omvärldsfaktorer som engagerar och som rör din livssituation. På så sätt utvecklas du snabbare.

Du är viktig för oss

Vi finns här för att hjälpa dig nå dina mål. Vi erbjuder ett flexibelt lärande som utgår från dina behov och förutsättningar.