Ta reda på vad du vill studera
Om du behöver hjälp kan du alltid prata med en Studie- och yrkesvägledare. På sidan Snacka med syv kan du boka tid för studie- och yrkesvägledning online.
Hos oss kan du läsa grundläggande kurser inom komvux.
På den här sidan berättar vi mer om grundläggande kurser samt var våra skolor finns.
Kurserna inom grundläggande komvux ger dig de kunskaper du behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. En komplett grundskoleutbildning gör det möjligt för dig att studera vidare på gymnasienivå.
Grundläggande kurser är för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå.
Ja. Grundläggande kurser är studiemedelsberättigade. Du kan ansöka om bidrag och lån via CSN. Läs mer på CSN:s webbplats.
Studierna sker på heltid eller deltid. Du kan välja att läsa en enstaka kurs eller flera parallellt. Du studerar i den takt som passar dig och din livssituation bäst.
Studierna sker på vardagar, dagtid. Vissa skolor kan även erbjuda studier på kvällstid. För specifik information om vilka tider som gäller, kontakta skolan.
Grundläggande kurser kan kombineras med andra studier, till exempel SFI, och med arbete eller praktik.
Studie-och yrkesvägledningen kan hjälpa dig reda ut och att formulera dina utbildningsbehov och mål. Tillsammans sätter ni ihop en studieplan anpassad just för dig. Du hittar kontaktuppgifter till oss på respektive orts sida.
Hos Eductus ser det olika ut beroende på studieort. Se detaljer om kurserna i faktarutan på den specifika kurssidan, eller på kommunens webbplats.
Att läsa på komvux är gratis. Du betalar bara för dina studieböcker och annat studiematerial. Läser du på sfi får du låna kurslitteratur av skolan.
Ja, när du studerar komvux på grundskole- eller gymnasienivå får du lov att ansöka om bidrag och lån från CSN. Du ansvarar själv för att söka studiemedel hos CSN.
När du har blivit antagen till en kurs eller utbildning och ska börja dina studier, då först kan du ansöka till CSN. Ett tips är att alltid fråga oss på din skola om utbildningens omfattning, innan du ansöker, så att du vet hur mycket lån/studiemedel du kan söka.
Studiemedel består av två delar, ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Tänk på att antalet veckor med studiemedel är begränsat. Antalet veckor varierar beroende på om du läser på högskolenivå, gymnasienivå eller grundskolenivå. På CSN:s webbplats kan du läsa mer om hur mycket medel du kan få.
Om du är osäker på vad du har rätt till, börja med att fråga en studie- och yrkesvägledare. SYV hjälper dig att reda ut hur det funkar!
Du väljer själv om du vill söka studiemedel, det finns ingen kurs eller utbildning som kräver det.
Så här gör du för att börja hos oss
Om du vill gå en kurs eller utbildning hos oss så ansöker du via din hemkommun. Det är din hemkommun som antar dig till utbildningen. Det är olika utbud och startdatum beroende på vilken kommun du bor i. Börja med att ta kontakt med din hemkommun genom att besöka deras hemsida. Här kommer en guide – steg för steg:
Om du behöver hjälp kan du alltid prata med en Studie- och yrkesvägledare. På sidan Snacka med syv kan du boka tid för studie- och yrkesvägledning online.
Ansökan görs hos vuxenutbildningen i din hemkommun. På deras webbplats anger du kurs/utbildning, dina uppgifter osv. Det är din hemkommun som beslutar om du får börja beroende på hur dina förutsättningar ser ut.
Efter att du gjort en ansökan till din hemkommuns vuxenutbildning tar de beslut om antagning. Blir du antagen informerar din hemkommun oss på Eductus om dina kursval. Du registreras på den kurs eller de kurser du valt.
Efter att kommunen informerat oss om att du blivit antagen till utbildningen får du en kallelse. Där står var och när det är kursstart samt vilken kurslitteratur vi kommer att använda.
Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.
Skaffa gymnasiebehörighet