Ta reda på vad du vill studera
Om du behöver hjälp kan du alltid prata med en Studie- och yrkesvägledare. På sidan Snacka med syv kan du boka tid för studie- och yrkesvägledning online.
Hos oss kan du läsa komvux. På den här sidan berättar vi mer det.
När du läser komvux hos Eductus får du stöd av våra lärare som ger dig undervisning på det sätt som passar dig bäst så att du ska lyckas med dina studier. Utbildningen är flexibel och individanpassad och vi arbetar så snabbt som möjligt för att du ska nå dina mål.
Komvux är en förkortning som står för kommunal vuxenutbildning och är en studieform anpassad för vuxna. Komvux är till för dig som behöver läsa in grundskolan eller gymnasiet.
Du kan även läsa på komvux om du behöver komplettera dina betyg för att bli behörig till högre studier, så som högskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning.
Komvux utgår från dina behov och förutsättningar och studieupplägget är därför väldigt flexibelt. Studie- och yrkesvägledningen hjälper dig att formulera dina utbildningsbehov och mål. Tillsammans sätter ni ihop en studieplan anpassad just för dig.
När du studerar på komvux väljer du själv den studietakt du önskar studera på; heltid eller deltid.
Du kan studera i klassrum eller på distans och på vissa av våra skolor erbjuds flex.
Klassrum är undervisning på plats i våra skolor. Distans är distansundervisning via vår lärplattform. Och flex, som står för ”flexibla studier”, innebär lärarledd undervisning i kombination med självstudier/distansstudier samt handledarhjälp.
På komvux erbjuds enskilda kurser på grundläggande nivå för dig som behöver läsa upp grundskolan samt på gymnasial nivå för dig som behöver komplettera dina gymnasiebetyg.
Vad behöver du komplettera med för att få det jobb du vill ha? Genom komvux får du möjlighet att utveckla dina kunskaper. Du får mer kompetens vilket stärker din ställning i arbets- och samhällslivet. Att läsa komvux kommer gynna din personliga utveckling.
Har du studerat hos på komvux Eductus och önskar få ut betygskopior efter avslutade studier? Kontakta då din hemkommun där du studerat. Du beställer dina betygskopior hos kommunen.
När du läser komvux kommer du närmare målet, ditt framtida jobb eller vidareutbildning inom högre studier.
Eftersom att kunskap alltid är en bra investering för dig och din framtid, finns ingen anledning att tveka - starta dina studier inom komvux redan nu!
Har du studerat hos på komvux Eductus och önskar få ut betygskopior efter avslutade studier kontakta då din hemkommun där du studerat och beställ betygskopior via dem.
Att läsa på komvux är gratis. Du betalar bara för dina studieböcker och annat studiematerial. Läser du på sfi får du låna kurslitteratur av skolan.
Det är tidigast från 1 juli det kalenderåret som du fyller 20 år som du kan ansöka till komvux. Du kan börja om du är yngre än så. Men då måste du ha avslutat en treårig gymnasial utbildning.
Du kan starta dina studier på komvux när på året du vill. Olika kommuner har olika startdatum för kurserna. Läs mer på din kommuns webbplats. Där anges vilka ansökningsperioder som finns under året.
Ja, när du studerar komvux på grundskole- eller gymnasienivå får du lov att ansöka om bidrag och lån från CSN. Du ansvarar själv för att söka studiemedel hos CSN.
När du har blivit antagen till en kurs eller utbildning och ska börja dina studier, då först kan du ansöka till CSN. Ett tips är att alltid fråga oss på din skola om utbildningens omfattning, innan du ansöker, så att du vet hur mycket lån/studiemedel du kan söka.
Studiemedel består av två delar, ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Tänk på att antalet veckor med studiemedel är begränsat. Antalet veckor varierar beroende på om du läser på högskolenivå, gymnasienivå eller grundskolenivå. På CSN:s webbplats kan du läsa mer om hur mycket medel du kan få.
Om du är osäker på vad du har rätt till, börja med att fråga en studie- och yrkesvägledare. SYV hjälper dig att reda ut hur det funkar!
Du väljer själv om du vill söka studiemedel, det finns ingen kurs eller utbildning som kräver det.
Så här gör du för att börja hos oss
Om du vill gå en kurs eller utbildning hos oss så ansöker du via din hemkommun. Det är din hemkommun som antar dig till utbildningen. Det är olika utbud och startdatum beroende på vilken kommun du bor i. Börja med att ta kontakt med din hemkommun genom att besöka deras hemsida. Här kommer en guide – steg för steg:
Om du behöver hjälp kan du alltid prata med en Studie- och yrkesvägledare. På sidan Snacka med syv kan du boka tid för studie- och yrkesvägledning online.
Ansökan görs hos vuxenutbildningen i din hemkommun. På deras webbplats anger du kurs/utbildning, dina uppgifter osv. Det är din hemkommun som beslutar om du får börja beroende på hur dina förutsättningar ser ut.
Efter att du gjort en ansökan till din hemkommuns vuxenutbildning tar de beslut om antagning. Blir du antagen informerar din hemkommun oss på Eductus om dina kursval. Du registreras på den kurs eller de kurser du valt.
Efter att kommunen informerat oss om att du blivit antagen till utbildningen får du en kallelse. Där står var och när det är kursstart samt vilken kurslitteratur vi kommer att använda.
Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.
Vad behöver du komplettera med för att få det jobb du vill ha?