×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Norallah fick jobb som snickare. "Jag tycker om trä - det är ett levande, varmt och mjukt material"

Att lära sig sitt yrke ordentligt, passa tider, prata svenska så mycket som möjligt och fråga om man inte förstår - det är fyra viktiga tips som Norallah vill ge till dem som är nya i Sverige. Fyra tips som också gjorde att han själv fick arbete som snickare.

Norallah och hans fru kom till Sverige från Afghanistan hösten 2015. Under den första tiden i Sverige besökte han språkcaféer för att lära sig svenska språket, men under sommaren 2017 kunde han börja studera svenska för invandrare, Sfi, på Eductus.

Drömmen om ett jobb och ett eget hus i trä

Tidigare hade Norallah arbetat som skomakare, men han insåg att det skulle bli svårt att få jobb som skomakare i Sverige. Han behövde hitta ett nytt yrke och när flera företag kom till Sfi-utbildningen och presenterade sig fastnade Norallah för snickaryrket.

– Jag promenerar gärna med familjen och då tittar jag på alla vackra hus i trä. I Iran och Afghanistan är husen byggda i sten, betong och tegel. Jag tycker om trä – det är ett levande, varmt och mjukt material både till väggar och golv. Jag drömmer om ett eget fint trähus där jag kan bo med min familj, säger Norallah.

Sfi, byggutbildning och praktik på byggföretag

Han började på byggutbildningen samtidigt som han fortsatte studera Sfi. Han lärde sig mycket under praktikperioden på ett byggföretag. Efter några veckor när Norallah kände att han utvecklades bra i yrket, pratade han med företaget om att få fortsätta jobba efter praktiken.

– Jag fick inget besked direkt men jag fortsatte jobba hårt, lärde mig nya saker hela tiden och skaffade mycket erfarenhet, berättar Norallah.

Så kom hans sista dag på praktiken.
– Sista dagen, då erbjöd företaget mig jobb, säger han och ansiktet lyser upp. Jag blev bjuden på julbord och det var en jättetrevlig fest. Jag kommer att få egna arbetskläder och eftersom jag ska arbeta i hela länet kommer jag också att få en bil jag kan använda i jobbet.

Fyra tips på vägen mot jobbet

Norallahs glädje över nya jobbet går inte att ta miste på, men han är också tydlig med vad det är som har lett honom hela vägen dit.

– Det är viktigt att lära sig yrket ordentligt, att kunna använda verktyg och material på rätt sätt. Jag har lärt mig mycket av att titta på hur andra utför olika moment i sitt jobb. Man måste också komma i tid – det är jätteviktigt, säger han.

– Sedan måste man kämpa med svenskan och prata svenska så mycket som möjligt. Man får ge språket tid och aldrig ge upp – och om man inte förstår ska man fråga. Det är så jag har lärt mig, avslutar Norallah innan han vinkar glatt för att säga hej då och går iväg till sin Sfi-lektion.

Vi önskar Norallah lycka till på nya jobbet och hoppas att han också någon gång ska få uppfylla sin dröm om ett eget hus i trä.