×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Asim förlorade synen i tonåren. Efter Sfi ser han fram emot att börja på folkhögskola

För två år sedan, när Asim var 18 år, kom han till Sverige från Pakistan tillsammans med sin familj. Asim är blind sedan tonåren och var då helt beroende av hjälp från andra människor. Efter att ha läst Sfi på Eductus och lärt sig använda punktskrift och vit käpp, ska han nu börja studera på folkhögskola.

Blev blind i unga tonåren

Som barn bodde Asim i Pakistan med sina föräldrar och två syskon. Han hade en synnedsättning, men kunde ta sig fram själv och hade lärt sig läsa och skriva i skolan. Under uppväxten blev hans syn allt sämre. Vid 13 års ålder blev han blind och kunde bara skilja på ljus och mörker. Eftersom han inte hade lärt sig punktskrift, kunde han inte längre läsa och skriva och hade inte möjlighet att gå kvar i skolan. Han blev helt beroende av familjens hjälp för att klara sig.

Läser Sfi och tränar på punktskrift

I dag är Asim 20 år och har bott i Sverige med sin familj i två år. Han läser C-kursen i Svenska för invandrare, Sfi, på Eductus och för ett år sedan började han lära sig punktskrift.
– Det är viktigt för framtiden att kunna läsa böcker och studera, säger Asim och menar att han märker att svenskan blir bättre när han läser mycket.

I skolan varvas Sfi-utbildningen med att han tränar punktskrift och på att ta sig fram med den vita käppen. Det går lättare för varje dag och han klarar nu bland annat av att beställa taxi på svenska och att åka tåg på egen hand. Han har också lärt sig använda Voiceover och kan öppna Facebook och Youtube.
– Med min vita käpp kan jag gå själv och hitta platser utan att alltid ha en ledsagare, säger Asim.

Nyfiken och vill lära sig nya saker

På fritiden har han ibland en ledsagare med sig när han går till gymmet och till språkcaféet en gång i veckan. Asim är nyfiken på nya saker och har också provat på curling och bowling.

Varje dag studerar han i skolan – några dagar i en stor klass och några dagar i en lite mindre klass. I skolan finns en assistent som hjälper till i klassrummet.
– Skolan har jättebra lärare som hjälper mig och jag känner att allting går lättare nu, säger han.

Fortsatta studier på folkhögskola

Till hösten har Asim kommit in på Glimåkra folkhögskola för att studera på gymnasiet. I augusti flyttar han dit och kommer då att dela lägenhet med fem andra killar. Han har träffat lärare och elever på Glimåkra och ser fram emot att få studera vidare.
– Jag gillar att läsa svenska men det ska bli roligt att studera engelska, samhällskunskap och historia också. Det är intressant att lära sig om lagar och regler, säger han. Jag följer nyheterna om vad som händer i världen och jag skulle gärna vilja studera politik i framtiden, avslutar Asim innan han återvänder till Sfi-lektionen i klassrummet.