×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Målet är alltid att få ut deltagaren i jobb

”Det bästa med mitt arbete är att hjälpa människor att komma igång med sitt liv” säger George Chanko som i grunden är elektroingenjör. Nu jobbar han som utbildare och handledare i Jönköping. Vi brukar säga att det George inte vet om arbetsmarknaden för nyanlända är inte värt att veta.

George Chanko har arbetat som utbildare och handledare (jobbcoach) hos oss i snart fem år. Ni som följer vår blogg har mött många av hans deltagare. Eftersom George pratar både engelska, arabiska, assyriska och spanska så jobbar han ofta med deltagare med annat modersmål än svenska. Han är en skicklig handledare och vet hur man matchar företag och deltagare. Ungefär 70% av de personer som George handleder får jobb. George som själv är assyrier från Libanon och kom till Sverige 1967. Han har lång erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden och vet hur man bäst får jobb.

Vad har du för bakgrund?

– Efter utbildningen jobbade jag som lärare inom fysik, matematik, musik och programmering och sedan elektronikkonstruktör. Jag har även arbetat som marknadschef i flera IT-bolag. Jag har hjälpt svenska företag att etablera sig i Mellanöstern (Dubai, Abu Dhabi och Saudi Arabien). Jag har startat flera typer av företag, varav mitt sista var ett investeringsbolag. Jag har även jobbat som marknadsförare i olika länder, bl a England, Spanien och Malta.

Beskriv din roll på Eductus

– Jag började som lotssamordnare för ungefär fem år sedan. Jag har haft olika roller i bolaget, både som jobbcoach och utbildare. Jag har jobbat mycket med skräddarsydda uppdrag riktade mot nyanlända personer, t ex serviceutbildning och starta eget.

Hur brukar du jobba?

– Mitt mål är alltid att få ut deltagaren i jobb. Då är det viktigt att man förstår arbetsmarknaden och ha bra kontakt med många företag. Jag jobbar mycket med att bygga mitt nätverk bland företag. När jag får en ny deltagare så börjar jag alltid med att kartlägga persons behov. Jag tänker brett för att matcha efter företagens rekryteringsbehov.

För mig är det viktigt att lära deltagaren hur arbetsmarknaden fungerar. Den svenska arbetsmarknaden skiljer sig mycket från det många deltagare är vana vid. Jag hjälper deltagaren att formulera ett professionellt CV och personligt brev. Jag lär hur man söker synliga jobb och hittar dolda jobb. För att skapa vilja och motivation jobbar jag med föreläsningar i t ex positivt tänkande, motivation, mål och målsättningar.

Vilka är dina bästa tips till människor som söker jobb?

• Att ha professionellt CV och personligt brev.
• Sök samtliga synliga och dolda jobb.
• Om det inte finns möjlighet till anställning direkt så rekommenderar jag att gå vägen via praktik.
• Ge inte upp, varje misslyckat försök innebär mer erfarenhet.