×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

10 bästa tipsen för att få jobbet

Här bjuder vi på läsning matad med information om hur du blir bättre på att söka och få jobb! Läs inte bara texten, följ tipsen på en gång. Testa dig fram, gör anteckningar och notera idéer du får under tiden som du läser. Lycka till!

Tips 1. Tänk först - sök sen

Lägg energin på att söka jobb du verkligen vill ha. Skicka inte samma ansökningshandlingar till alla lediga jobb du hittar. Arbetsgivaren märker att du slentriansökt och din ansökan utstrålar nog inte att du brinner för att få det här jobbet. Så börja med att tänka igenom vad du vill – och kan.

Vad vill du – egentligen? Lägg tid på det här, det lönar sig! Börja med att skriva ner vad du vill och motivera sedan varför. Formulera också vad du inte vill.

Jag gillar/vill/vill inte - Varför:

 • Jag vill jobba med människor – Jag blir tokig av att sitta ensam i ett rum en hel dag!
 • Jag gillar att hjälpa till – Det får mig att må bra, jag blir glad av det.
 • Jag vill jobba i mataffär – Jag gillar att fixa, ordna, hjälpa folk. Jag gillar att laga mat. Jag är bra på huvudräkning.
 • Jag vill jobba i klädaffär – Jag älskar kläder. Jag gillar att ge folk tips om vad de passar i.
 • Jag vill inte jobba inom vården – Har sprutfobi. Kan inte se blod. Dålig rygg.

Och så vidare. Den här listan får gärna bli hur lång som helst. Genom att göra det här jobbet kommer det bli allt tydligare för dig själv vad du verkligen vill. Och då blir det lättare att göra riktigt bra ansökningar. För den här personen verkar det till exempel som att ett jobb i butik, kanske någon av de stora livsmedels- eller klädkedjorna skulle passa.

Kartlägg dig själv - vad gör dig till den rätta?

Nu ska du kartlägga dig själv. Vad har du som gör dig till den bästa för jobbet? Också sådant som inte är jobb och utbildningar kan vara till stor nytta. Givetvis för dig som är ny på arbetsmarknaden, men också för dig med bra kvalifikationer. Har du till exempel elitidrottat? Det är det inte många som klarat av. Det vittnar om att du är uthållig, klarar av att ta instruktioner och samarbeta, och att du är målmedveten. Det imponerar säkert mer på arbetsgivaren än om du i likhet med 90 procent av övriga sökande har pluggat ekonomi.

Så gör en lista över dina erfarenheter och egenskaper. Och tänk igenom vad arbetsgivaren kan ha för nytta av det.

Ungefär så här: (har gjort = nytta för arbetsgivaren)

Läst ekonomiskt program på gymnasiet = Fattar ekonomi. Förstår att butiken behöver sälja mycket för att gå med vinst.

Gått Data Grundkurs, programmering = Orädd för kassasystem et c, lätt för att lära.

Jobbat på Smultroncaféet 6 månader = Kan kassan. Bra på service, plock, fylla på.

Jobbat på telefonförsäljare 1 år 2 mån = Lätt för att ta kontakt med folk, kan sälj.

Jobbat på dagis 2 år = Stresstålig, kan göra fem saker samtidigt.

Tränat handboll 7 år samt tränare för F-98 = Lagspelare, ledaregenskaper, tar ansvar, ger inte upp, vinnarskalle.

Drivit kiosken på alla handbollsmatcher = Bra på huvudräkning.

Bloggar om kläder, smink mm = Brinner för mode, mina vänner frågar om tips, alltid stenkoll.

Kattuppfödare = Kan vara en grej som sticker ut, och visar på engagemang. Men kan också få dig att framstå som ’crazy cat lady’. Så hantera kuriosainformation varsamt!

Ta med allt!

I det här läget ska du göra en bruttolista. Censurera inte. Ta med allt du kan komma på, stort och smått. Här finns guldkornen. Det är i nästa steg vi gallrar ut vad som ska vara med i din ansökan. Fråga gärna någon bekant hur de uppfattar dig, det kan vara lärorikt.

Tips 2. Hur ser andra på dig?

Ett bra sätt att komma på vad man är bra på är att fråga andra: vad tycker de är dina bästa sidor? Vad tycker de du skulle passa att jobba med?

Man kan bli ganska förvånad när man kollar med andra hur de uppfattar en. Be dina vänner, någon f.d chef eller lärare som du har bra kontakt med att beskriva dig. Berätta att du håller på utveckla dig själv för att komma på vad du egentligen vill jobba med. Be dem till exempel svara på frågorna:

 • Hur skulle du beskriva mig som person?
 • Vad är mina bästa sidor?
 • Vad tycker du att jag borde utveckla?

Det kan bli ett spännande samtal eller mail som väcker nya idéer!

Tips 3. Fyll i kunskapsluckor snabbt

Är det något som arbetsgivarna saknar i din meritlista? Ta tag i saken och fyll igen kunskapsluckan! Om du är arbetslös kanske du kan få en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen. Hör med din arbetsförmedlare eller jobbcoach.

På vår sajt hittar du alla de kurser och utbildningar vi erbjuder. De är framtagna för att passa dig som är arbetslös och behöver fylla igen kunskapsluckor snabbt. De är för det mesta ca 3-12 veckor och innehåller oftast även praktik.

Tips 4. Att söka jobb är också ett jobb

Skaffa rutiner. Kliv upp i tid. Klä på dig. Gå till ”kontoret” (även om det råkar vara ditt köksbord just nu). Kolla jobbannonser, ring runt och kolla om någon du känner hört om någon som söker. Att vara arbetslös är tufft, och det är lätt hänt att man tappar både självförtroende och tempo. Tänk på att majoriteten av alla människor är arbetslös någon gång i sitt liv.

Men om du håller igång, gör ”som man ska” så kommer du att få jobbet du vill ha förr eller senare!

Och du som redan har ett jobb, men vantrivs och vill ha ett annat: du måste också göra rutiner för hur du ska hålla igång sökandet. Annars kanske du sitter där på nästa julfest också och undrar hur det gick ett år till. Bestäm till exempel att du ska söka igenom nätet efter alla lediga jobb som passar en kväll i veckan?

Mycket är en mental fråga. Det brukar ha stor effekt att tala om att man söker jobb. För vänner, på Facebook (inte om du redan har ett jobb) och när du träffar någon ny kontakt som kan vara en nyckel till nya jobbet.

Tips 5. Gör ditt cv som en filmtrailer om dig

Det finns ingen standard för hur man gör ett cv. Men tänk film. Du vet hur en filmtrailern kan göra dig sugen på att gå och se filmen. Precis så ska ett bra cv fungera.

En del säger att en cv ska vara som en innehållsförteckning. Om du bara rabblar upp allt du gjort blir det ju inte direkt någon rolig filmtrailer. Det kan gärna innehålla de vanliga rubrikerna, men det kan se ut lite hur som helst. Gör den som en tidning, tryck den på en t-shirt, eller snyggt och prydligt i svartvitt på ett A4-papper.

Allt beror ju på vilket jobb du ska söka och hur du är. Men glöm inte detta, att cv:t och brevet ska göra rekryteraren sugen på att ”se filmen”, det vill säga – träffa dig.

Därför ska du helst ha med ett foto på dig själv. Företaget vill inte se om du är tillräckligt snygg. De vill få en känsla av vem och hur du är. Om du inte har med ett foto och alla andra har det såär det en klar nackdel för dig, även om ditt cv är bra i övrigt. Så ta gärna ett där du ler och ser sympatisk och. Och du, inga semesterbilder från playan! Arbetsgivaren vill att du ska jobba, inte slappa!

Bra cv-rubriker:

 • Personuppgifter
 • Målsättning
 • Personlig profil
 • Arbete
 • Utbildning
 • Kurser
 • Övriga meriter / eller Ideellt arbete
 • Språkkunskaper
 • Datakunskaper
 • Referenser

Tips 6. Se cv:t som dagens outfit

När du ska söka jobb – tänk igenom vad det är för slags företag? För det är som när du ska på fest. Du väljer ju bara ut det som passar. Ska du på dop eller nyårsfest liksom? Så – ta inte med ALLT i din ansökan. Man hör ofta rådet att ett cv ska vara en innehållsförteckning över allt du gjort. Det stämmer inte, kan vi bestämt hävda efter att ha jobbat med det här i drygt tjugo år. En arbetsgivare vill bara läsa det som är relevant för henne. Annars tappar hon intresset direkt.

Tänk att du ska gå på fest. Vad tar du på dig? Ja, inte hela garderoben, då blir det garanterat fel. Du anpassar ju dig till vad det är för slags fest, eller hur. Så vem är din arbetsgivare? Dop, 30-årsfest eller bröllop?

Det här påverkar allt från hur du söker, hur du formulerar dig i cv:t och personliga brevet, hur du beter dig på intervjun och hur du följer upp den.

Tips 7. När googlade du dig själv senast?

Mer än var tredje arbetsgivare googlar de potentiella kandidater som de överväger att anställa. Därför är det viktigt att du har koll på vilken bild som ges av dig på internet och hur du kan påverka den. Har du inte googlat dig själv på länge – gör det!

Hur ser bilden ut? Handlar sökträffarna om dig? Tycker du att resultatet ger en korrekt och relevant bild av dig? Vet du hur du kan påverka dina googleresultat? Tänk dock på att sökresultatet anpassar sig utifrån hur du brukar söka så det kan vara en god idé att rensa webbläsare för att få ett helt rent resultat.

Här ser förutsättningar lika olika ut beroende på om du har ett namn som du är ensam om eller om det finns många som heter samma som du. Ju vanligare ditt namn är desto större konkurrens är det om att finnas med bland de översta sökresultaten.

Du kan aldrig fullt ut kontrollera hur ditt sökresultat ska se ut, men med viss kunskap om hur Google fungerar kan du påverka och därmed göra det lättare för människor som söker information om dig att hitta sådant som du vill att de ska hitta.

Grundprincipen är att det är bra att vara aktiv på nätet. Ju mer du själv publicerar, desto större är chansen att det är din information som arbetsgivaren hittar. Du kan sällan påverka sådant som andra har publicerat, om det inte handlar om direkta olagligheter, så satsa istället på att din egen information ska bli mer synlig och tillgänglig än de andra sökträffarna.

Många bloggtjänster och sociala nätverk är skapade så att Google lätt ska hitta informationen man publicerar. Genom att skapa en egen närvaro på dessa sajter förbättrar man alltså avsevärt sina förutsättningar att hittas via Google.

En miniminivå för en person som söker jobb är att ha en aktuell och uppdaterat profil på det jobbrelaterade sociala nätverket LinkedIn. Många rekryterare, särskilt inom IT-, media- och kommunikationsbranschen, använder aktivt LinkedIn i sitt arbeta med att matcha kandidater mot jobb så därför bör du satsa på att finnas där.

Vill du få bättre kontroll över ditt sökresultat är det även en god idé att finnas på flera sociala nätverkssajter. Eftersom Facebook är störst är det rimligt att prioritera närvaro där, och efter det välja nätverk utifrån intressen. Tycker du om att fotografera så passar kanske Flickr eller Instagram dig bra, tycker du om att samtala och diskutera kanske Twitter är ett bra alternativ för dig.

Tycker du om att skriva kan det vara en god idé att starta en blogg. Använda gärna färdiga bloggvertyg som WordPress eller Blogger då de är gratis, enkla att komma igång med och snabbt kommer högt upp när man googlar. Tänk på att du kan blogga om helt andra saker än det ditt jobb ska handla om. Om du söker jobb som logistiker och har en trevlig och informativ blogg om din trädgård, så ger det ändå arbetsgivaren en bild av hur du är som person. Är du hårt arbetande och välorganiserad i din trädgård, så kan man ju anta att du har liknande egenskaper på jobbet också. Är du kreativ och originell i hur du skriver om ditt trädgårdsarbete så ger det en bra bild av hur du kommer vara på jobbet.

Du behöver inte göra allt. Välj den eller de plattformar du gillar och prova dig fram. Är du bara någorlunda hyfsad och frekvent så kommer det du lägger upp att ranka högt när någon söker på ditt namn.

Tips 8. De flesta lediga jobb är dolda jobb

Ditt nätverk är större än du tror. Alla har ett nätverk. Många jobb annonseras aldrig ut. Scanna av ditt eget nätverk, du kanske inte behöver svara på en enda annons! Eller ta hjälp av en jobbcoach med bra nätverk.

Det finns massor av lediga jobb därute som aldrig annonseras ut. Många arbetsgivare vill inte annonsera – för de har så mycket att göra att de inte hinner ta hand om alla svar som kommer in. Ring runt till de företag du gärna vill jobba på. Be att få prata med den som är högst ansvarig och hör om de behöver folk.

Läs i tidningen; vilka företag går det bra för på din ort? Det är stor chans att de behöver folk också.

Kanske dags att göra ett karriärbyte? En del har aldrig tänk på att de kan jobba med sin hobby. Är du truckförare och vansinnigt intresserad av trädgård? Eller bilar? Du kanske ska fråga om de behöver folk nästa gång du handlar på din Blomsterlandet eller Biltema, framförallt om du är tjenis med personalen?

Tips 9. Se intervjun som en dejt

Tänk på att intervjun inte är ett förhör. Se det som en första dejt se där ni ska se om ni passar ihop. Förbered dig för de klassiska intervjufrågorna.

Många ser fram emot anställningsintervjun ungefär som mot ett tredje gradens polisförhör. Men ta det lugnt! Tänk på att arbetsgivaren antagligen behöver dig desperat! I alla fall om du är rätt person. Och det är precis det som intervjun är till för.

Så förbered dig väl. Då minskar också nervositeten. Kolla upp företaget. Osäker på vad du ska ha på dig? Vad tror du de har för stil? Kan du hitta någon som känner någon som jobbar där, som kan komma med lite info?

Tips 10. Skaffa en bra handledare

En handledare hjälper dig att komma på vad du verkligen vill, och en plan för hur du når dit. Du får hjälp att skaffa kontakter, lär dig att skriva cv och massor av annat nyttigt. Om du är du inskriven på Arbetsförmedlingen kan du få stöd och handledning genom dem.