×
 

3

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Snabb väg till jobb

Wael Alnaji är 32 år och bor i Jönköping. Han flydde från Syrien och kom till Sverige för 2,5 år sedan. Han har en bakgrund som frisör i sitt hemland. Det var hans handläggare på Arbetsförmedlingen som föreslog att han skulle börja på Serviceutbildningen hos oss på Eductus för att komplettera sitt hantverkskunnande med att lära mer om svenska normer inom serviceyrken.

– Det viktigaste jag lärde mig på serviceutbildningen var att sätta kunden först och alltid ge ett trevlig bemötande. Jag har lärt mig hur det svenska systemet fungerar. Mitt självförtroende har ökat ju mer jag förstår om det svenska samhället.

Praktiken ledde till jobb

Utbildningen tog fyra månader. Sen gick det fort. Wael började praktisera på en frisörsalong i Jönköping. Praktikperioden varade en månad. Chefen märkte snabbt att Wael var rätt man för jobbet och erbjöd honom en anställning.

– Det känns jättebra att ha fått ett jobb, säger Wael. Som frisör kan jag öva på svenskan samtidigt som jag jobbar. Jag pratar hela tiden med kunderna. Att lära sig svenska är inte lätt, men jag kämpar på. Går även på svenskundervisning två kvällar i veckan för att bli bättre.

Utbildare talar modersmål

– Mitt bästa tips till andra som söker jobb i Sverige är att gå till ett företag som Eductus. Det går mycket fortare än att söka jobb på egen hand. Det tar lång tid att lära sig hur allt fungerar i Sverige. Eductus vet hur arbetsmarknaden fungerar och de hittar jobben. Min utbildare, George Chanko, talar mitt modersmål och det har underlättat mycket. Han har till exempel kunnat förklara svåra ord. Allt har gått snabbare än jag vågat hoppas på.