Eductus

Utbildning till vårdbiträde på Eductus

Utbildning inom vårdyrken är en säker väg till jobb!

Vårdbiträden jobbar med praktiskt omsorgsarbete. För dig som vill studera till vårdbiträde på Liljeholmen i Stockholm finns fortfarande platser kvar till våren. Ansök senast 18 augusti för start i oktober!

 • Vårt mål är att du ska få jobb – det är därför vi finns till.
 • Vi har lång erfarenhet av branschen.
 • Kostnadsfritt och studiemedelsberättigat hos CSN.

Om utbildningen

Vi samarbetar med representanter från arbetsmarknaden i våra yrkesutbildningar. Utbildningen består av lärarledda lektioner, handledning, lärarande via vår lärplattform, föreläsningar och praktik (APL).

Studieformer att välja mellan

 • klassrumsundervisning

I vår digitala lärplattform hittar du studiematerial, instuderingsfrågor och övningsuppgifter.

Vanliga frågor

Utbildningen är totalt på 800 poäng. Du som studerar på heltid läser ungefär 40 veckor, men det varierar beroende på din studietakt.

 • Specialpedagogik 1 ( SPCSPE01)100 poäng
 • Hälsopedagogik (HALHAL0) 100 poäng
 • Medicin 1 (MEDMED01) 150 poäng
 • Etik och människans livsvillkor (MÄNETI0) 100 poäng
 • Psykologi 1 (PSKPSY01) 50 poäng
 • Psykiatri 1 (PSYPSY01) 100 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 1 (VÅRVÅR01) 200 poäng

Ja. Där får du möjlighet att öva det du lärt dig i skolan. Du får en handledare som hjälper dig på arbetsplatsen. Din lärare kommer på besök för att du ska få ut så mycket som möjligt av praktiken.

Du måste ha godkända betyg i svenska från grundskolan, alternativt svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Vi anpassar utbildningen efter dina förkunskaper och individuella behov.

 1. Gå in på Stockholms stads webbplats.
 2. Logga in med mobilt bank-id.
 3. Välj ”ny ansökan”.
 4. Välj ”kurspaket” och sök fram din utbildning. Sök genom att uppge kurskoden ED10VOVK19.
 5. Beslut om antagning sker hos kommunen.
 6. Du börjar hos oss. Vi informerar dig inför start.

Vår skola ligger i fräscha lokaler på Liljeholmen i Stockholm. Du tar dig enkelt dit med buss eller tunnelbana.

Adress: Mejerivägen 9, 117 61 Stockholm

Ett vårdbiträde är en person som arbetar inom äldreomsorgen eller som stöd till personer med funktionsnedsättning. Fokus ligger på det praktiska omsorgsarbetet, till exempel dagliga rutiner som städ, tvätt och matlagning.

Den vanligaste arbetsplatsen är hemsjukvården eller äldreboende.

På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att vårdbiträden kommer ha goda möjligheter till arbete. På fem års sikt bedöms vårdbiträden möta en arbetsmarknad i balans. Det innebär att det kommer finnas ungefär lika många jobb som det finns personer som kan arbeta inom yrket.

Att läsa till vårdbiträde passar dig som har följande förmågor:

Empatisk förmåga: I yrkena behöver man ha förståelse för situationen vårdtagarna och de anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd och vård.

Kommunikativ förmåga: Det är viktigt att kunna samtala med vårdtagare, patienter och anhöriga. Yrket har krav på att personalen skriftligt genomför social och medicinsk dokumentation.

Noggrannhet: Det är viktigt att vara noggrann och arbeta utifrån vårdplaner/genomförandeplaner samt att följa regler och rutiner på arbetsplatsen.

Samarbetsförmåga: I arbetet samarbetar man med andra undersköterskor, vårdpersonal och anhöriga, därför är det viktigt med en god samarbetsförmåga.

Uppmärksam: Det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd på förändringar i vårdtagarens fysiska och psykiska tillstånd, för att rapportera till andra yrkesgrupper som avgör om förändrade insatser ska ske.

Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteraturen betalar du själv. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det finns olika bidrag och lån, kontakta CSN för att ta reda på mer.

Ja, vi erbjuder även utbildning till undersköterska. Bristen på undersköterskor är mycket stor i Sverige. Du som läser till vårdbiträde kan komplettera din utbildning med ungefär 6 månaders extra studier för att bli undersköterska.

Ansök här Läs mer om utbildningen
Vårdbiträde

Jag vill veta mer!

Vill du veta mer om utbildningen? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

Jag samtycker till att angivna personuppgifter lagras av Eductus i syfte att kunna hantera mitt önskemål om mer information kring tjänsten Stöd och matchning. För mer information om dataskyddsförordningen läs här. Vill du ändra dina uppgifter eller dra tillbaks ditt samtycke gör du det enkelt genom att kontakta marknad@eductus.se.

Viktiga datum

Start: 14 oktober 2019
Sista ansökningsdag: 18 augusti 2019

Öppet hus och webbstuga

På öppet hus kan du ställa frågor till våra lärare och få hjälp med din ansökan.
Datum: 31 juli, 7, 14 och 15 augusti
Tid: 13:00 – 15:00

Vi finns på Mejerivägen 9, Liljeholmen.