Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Yrkessvenska blev sista pusselbiten till jobbet

Khaled hade stor erfarenhet av jobbet som CNC-operatör från hemlandet. Trots det sa arbetsgivaren nej då språkkunskaperna var för dåliga. Efter intensivkurs i yrkessvenska fick han anställning.

När Khaled kom till Sverige för två år sedan började han på svenska för invandrare så snart det gick. Parallellt med studierna i sfi läste han en utbildning till CNC-operatör.

– Jag läste till CNC-operatör eftersom framtidsutsikterna är goda. Det finns gott om jobb och detta är ett yrke som jag kan mycket om från mitt hemland, berättar Kahled.

Kallad på intervju

När Scania i Södertälje sökte CNC-operatörer blev Khaled kallad på intervju via ett rekryteringsföretag. Han var en av de som gick vidare till en intervju hos Scania, men där tog det stopp.

– Mina kunskaper i svenska behövde förbättras. De tyckte att jag passade för jobbet i övrigt, så de bad mig att söka på nytt när jag hade förbättrat mitt ordförråd.

Hemma igen i Trollhättan började Khaled en intensivkurs i yrkessvenska hos Eductus. Tiden ägnade han mest åt att plugga typiska yrkesord och verifiera de yrkeskunskaper han redan hade.

– Jag fick ett kvitto på att jag kunde, och fick lite bättre självförtroende. Det var viktigt då jag skulle söka samma jobb igen, som jag sökt förut och fått nej på.

Hur känns det att ha fått jobb?

– På något sätt vänder livet när man som ny i ett land får sitt första riktiga jobb. Det är fantastiskt! Men också väldigt nervöst! Nu väntar jag på att Scania ska skicka mitt anställningsbevis, och de har lovat mig att hjälpa med bostad. I stockholmstrakten kan det ju, minst sagt, vara svårt med bostad.

Vilket är ditt bästa tips till andra arbetssökande?

– Sök ett arbete du verkligen vill ha! Ta reda på vägen dit och börja studera om det krävs. Använd många vägar för att maximera dina chanser att hitta ett hitta jobb.

Kan du rekommendera Eductus till andra arbetssökande?

– Ja, det kan jag absolut. Jag fick hjälp med den sista pusselbiten som behövdes för att jag skulle kunna få jobb.

LÄS MER: 10 tips så får du jobbet