Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Visst finns jobb, även för den som nästan är pensionär

Branko Kuvac kom till Sverige efter att ha flytt från kriget i sitt hemland. Han bor sedan många år med sin familj i Finspång. Han hade otur och blev uppsagd då företaget han arbetade på flyttade sin verksamhet utomlands.

Branco har flera yrkesutbildningar och lång erfarenhet av arbete inom svagströmautomation och styrreglage.

– Jag jobbade på Ericsson i Norrköping under många år, tills dom nästan utan förvarning lade ner produktionen och stängde verksamheten. Jag fick lite panik, men hade turen att rätt snart få ett nytt jobb. Det var på Aurubis i Finspång, så det var på hemmaplan. Jag slapp pendlingsresorna med långa arbetsdagar. Jag hade jobbat där i över tio år när vi fick beskedet att dom skulle lägga ner verksamheten och flytta företaget till Holland, trots att vi var en av dom få verksamheter inom Aurubus som gick med vinst.

”Vem vill ha en gubbe”

– Då kändes det i hjärta och bröst. För första gången kände jag att nu är det kört med jobb. Vem vill ha en gubbe som inom närmsta året uppnår pensionsåldern? Trots det var jag fast besluten om att fortsätta jobb, så jag gick ner till arbetsförmedlingen och bad om hjälp. Att själv gå ut och söka kändes som ett hinder, framförallt pga min ålder. Jag hade tidigare hört talas om Eductus och där fortsatte min resa mot jobb. Jag fick bra kontakt direkt. Min coach sa att ålder, det tittar vi inte på. Nu ser vi framåt och jobbar för att du ska få ett arbete.

– Jag var med på föreläsningar, workshops och studiebesök. Jag fick stöd i jobbsökande och alltid en hjälpande hand. Med ett uppdaterat Cv och personligt brev fick jag tips på ett bra sätt att söka jobb. Jag gick till de företag jag skulle vilja jobba på, knacka på och presentera mig. Efter ett antal besök blev det napp. Började på Caverion i Finspång, först med en veckas praktik och sedan anställning som löper året ut. Min förhoppning är att det ska bli en fortsättning. Min chef är positiv och har sagt att så länge jag vill och jobb rullar in till företaget så vill han ha mig kvar.

Det omöjliga tar  bara lite längre tid

– Det är som min coach på eductus säger; Ingenting är omöjligt.. det omöjliga tar bara lite längre tid, och jag håller med. Om man tänker så, tar fram lite kämpatag och dessutom får bra stöd som jag fick från Eductus, ja då fixar det sig säger Branco med ett leende.