Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Barnskötare | Barn och fritid

Ansök här

En utbildning som leder till jobb!

Vi erbjuder en Komvux yrkesutbildning inom barn och fritid. Efter utbildningen blir du barnskötare. Du kan läsa utbildningen i klassrum eller på distans.

Du kan söka klassrum fast vi är mitt i en pandemi. Vi bedriver fjärrundervisning under gällande restriktioner men så fort det går kommer vi att lägga om till klassrumsundervisning igen. I början med små grupper för att sedan när pandemin är över ha hela klasser på plats igen. Våra yrkesutbildningar finns på Mejerivägen 9.

Barnskötare – ett utvecklande jobb med Sveriges framtid!

Vill du arbeta med barn och bidra till deras utveckling? En viktig roll för barnen, deras föräldrar och Sveriges framtid. I så fall är utbildningen inom barn och fritid – pedagogisk verksamhet intressant för dig. En utbildning som leder till jobb! Barnskötarens uppgift är att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse på förskolan under den tid då deras föräldrar arbetar. Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar av jobbet. Som barnskötare ansvarar man tillsammans med förskolläraren för barnen. Praktiska moment på en arbetsplats ingår i utbildningen.

Så här gör du en ansökan (instruktion i pdf-format)

Om innehållet i utbildningen

Utbildningen består av lärarledda lektioner, handledning, lärarande via vår lärplattform, workshops, föreläsningar och praktik (APL). Vi samarbetar med representanter från arbetsmarknaden i våra yrkesutbildningar. Utbildningen anpassas utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov.

För att göra undervisningen flexibel och individanpassad används vår lärplattform där kurserna finns upplagda. På lärplattformen finns studiematerial, instuderingsfrågor och övningsuppgifter.

Utbildningen är betygsgrundande på gymnasienivå. Du kan även komplettera din utbildning med Svenska 1, Svenska som andraspråk 1,  Samhällskunskap 1a1 och gymnasiearbete.

Vanliga frågor om utbildningen


Vilka förkunskaper krävs?

Du måste ha godkända betyg i svenska från grundskolan, alternativt svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Vi anpassar utbildningen efter dina förkunskaper och indivi­duella behov.

Hur lång är utbildningen?

Du läser utbildningen på heltid i 60 – 75 veckor. Grundpaketet är 60 och hela kurspaketet är 75 veckor.

Kostar det något?

Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur kostar och den står du för själv. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det finns olika bidrag och lån, kontakta CSN för att ta reda på mer.

Ingår praktik i utbildningen?

I flera av kurserna ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Där får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Minst 15% av utbildningstiden genomförs som APL. Vi väljer noggrant ut och kvalitetssäkrar arbetsplatserna. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.

Vilka arbetsuppgifter har en barnskötare?

I det vardagliga arbetet hjälps barnskötare och förskollärare åt med arbetsuppgifterna, men det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret. Utgångspunkten för det som händer på förskolan är läroplanen för förskolan. Barnskötaren ser till att alla barn får uppmärksamhet, att alla får vara med och leka och att inget barn kommer till skada. Barnskötaren äter med barnen, läser sagor och kanske lagar mat, bakar eller planterar växter tillsammans med dem. På många förskolor är barn och personal utomhus en stor del av dagen.

Vilka arbetsplatser kan man jobba på?

Oftast arbetar barnskötare på en kommunal eller privat förskola. Som barnskötare kan man också arbeta i sitt eget hem, då kallas man dagbarnvårdare. Barnskötare arbetar även inom öppna förskolan, eller på sjukhusens barnavdelningar.

Hur ser arbetsmarknaden för barnskötare ut?

Arbetsförmedlingen bedömer att barnskötare har goda möjligheter till arbete under de närmaste åren. Det finns dock vissa regionala skillnader. På fem års sikt bedöms arbetsmarknaden fortsatt vara god enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Vilka kurser ingår?

 • Hälsopedagogik (HALHAL0) 100 p
 • Kommunikation (PEDKOU0) 100 p
 • Lärande och utveckling (PEDLÄR0) 100 p
 • Specialpedagogik 1 (SPCSPE01) 100 p
 • Pedagogiska teorier och praktiker (PEDPED0) 100 p
 • Pedagogiskt ledarskap (PEDPEG0) 100 p
 • Människors miljöer (PEDMÄI0) 100 p
 • Grundläggande vård och omsorg (GRUGRD0) 100 p
 • Etnicitet och kulturmöten (SOIETN0) 100 p

Fördjupning barnskötare

 • Skapande verksamhet (PEGSKP0), 100 p
 • Barns lärande och växande (PEDBAS0), 100 p
 • Pedagogiskt arbete (PEGPEA0), 200 p

Valbar kurs

 • Samhällskunskap 1a1, 50 p
 • Svenska som andraspråk 1, 200 p
 • Svenska 1, 100 p
 • Komvuxarbete 100 p

För vem passar utbildningen?

Du som vill läsa till barnskötare bör ha följande förmågor:

 • Ansvarsfull: Barnskötare tar hand om små barn som är beroende av din hjälp.
 • Inspirerande: Förskoleverksamheten arbetar aktivt med att inspirera och stimulera barnen. I arbetet är det bra att ha ett konstnärligt intresse.
 • Pedagogisk förmåga: I arbetet är det bra att ha ett pedagogiskt intresse. Förskoleverksamheten arbetar aktivt med att förbereda barnen inför skolstarten.
 • Simultanförmåga: Förmåga att göra flera saker samtidigt. Barnskötaren behöver kunna dela sin uppmärksamhet mellan barnen så att alla blir sedda och det inte är risk för några olyckor eller att något barn försvinner vid utevistelse eller utflykt.
 • Stresstålighet: Yrket kan vara krävande med många aktiviteter som sker samtidigt.

 

Varför välja Eductus
 • Vi har lång erfarenhet av vuxenutbildning.
 • Våra lärare har lång erfarenhet av branschen och bred kompetens.
 • Vårt mål är att du ska få jobb – det är därför vi finns till.

Liknande yrkesutbildningar i Stockholm 

Elevassistent

Ansök här

Fakta om utbildningen

Poäng

1400 - 1600

Typ

Utbildning

Utbildningsform

Komvux

Nivå

Gymnasial yrkesutbildning

Längd

75 veckor

Startdatum

Augusti 2021

Studieform

Distans, Klassrum

Studietid

Dagtid

Studietakt

Heltid

Praktisk information

Lathund ansökan - gör så här!

Samarbetspartner

Stockholms stad

Mer om Stockholms stad

Eductus Stockholm (Mejerivägen)

Kontakt Stockholm (Mejerivägen)

Helena Zetterberg

Rektor Barn och fritid
helena.zetterberg@eductus.se
0761-05 22 89
Mejerigatan 9, 117 61 Stockholm
Stockholm