Behöver jag köpa böckerna?
Ja, du köper själv din kurslitteratur.
Yrkesutbildningen till undersköterska är på 1500 poäng.
Utbildningen ger dig kompetens att arbeta inom till exempel äldreomsorgen eller sjukvården, som skötare inom psykiatrisk vård, boendestödjare, vårdare, omsorgsassistent eller personlig assistent.
Utbildningen går att söka till från flera kommuner.
Välj din hemkommun för att se specifik utbildningsinformation.
Finns inte din kommun med i listan väljer du Stockholm stad då du kan ansöka till Stockholm stad på distans via din hemkommun.
Utbildningen är en säker väg till jobb. Behovet av arbetskraft inom yrket finns och du får redan under utbildningen praktisera dina kunskaper på en arbetsplats.
Utbildningsupplägget är flexibelt och anpassas efter dina förutsättningar, förkunskaper och individuella behov. Vi har lärare som finns här för dig och hjälper dig med dina studier. Du kommer ha lärarledda lektioner samt använda vår lärplattform där kurserna samt studiematerial, instuderingsfrågor och övningsuppgifter finns tillgängliga.
Vid distansstudier så ingår examinationer på plats i skolan
Praktik, eller APL (arbetsplatsförlagt lärande) som det heter, ingår i utbildningen. Där får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Vi väljer noggrant ut och kvalitetssäkrar arbetsplatserna. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.
Utbildningen är betygsgrundande på gymnasial nivå.
Du måste ha godkända betyg i svenska från grundskolan/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.
Utbildningen är på heltid (100%) och du läser den på ungefär 18 månader, det motsvarar 20 poäng i veckan. Utbildningen är CSN berättigad och du kan ansöka om studiemedel hos CSN.
Efterfrågan på undersköterskor på vårdavdelning och mottagning väntas vara mycket stor under de närmaste åren. Detta beror bland annat på att befolkningen och antalet äldre har ökat, vilket lett till ett växande vårdbehov. Det har under lång tid utbildats för få. Detta innebär att möjligheterna till arbete är mycket goda för undersköterskor på vårdavdelning och mottagning.
Undersköterskor kan arbeta inom olika områden, exempelvis inom äldreomsorg och hemtjänst, funktionsnedsättningsområdet samt hälso- och sjukvård.
Vanliga arbetsplatser är i hemsjukvården, på sjukhus och äldreboenden. De största arbetsgivarna är kommuner och landsting, men privata arbetsgivare blir allt vanligare.
Att läsa till undersköterska passar dig som har följande förmågor:
Empatisk förmåga
Som undersköterska behöver man ha förståelse för situationen vårdtagarna och de anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd och vård.
Kommunikativ förmåga
Det är viktigt att kunna samtala med vårdtagare, patienter och anhöriga. Yrket har krav på att dokumentera skriftligt.
Noggrannhet
Det är viktigt att vara noggrann och arbeta utifrån vårdplaner/genomförandeplaner samt att följa regler och rutiner på arbetsplatsen.
Samarbetsförmåga
I arbetet samarbetar man med andra undersköterskor, vårdpersonal och anhöriga, därför är det viktigt med en god samarbetsförmåga.
Uppmärksam
Det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd på förändringar i vårdtagarens fysiska och psykiska tillstånd, för att rapportera till andra yrkesgrupper som avgör om förändrade insatser ska ske.
Du kan göra prövning inom vård och omsorg hos Eductus Mejerivägen på följande datum: 29/4, 23/9 samt 25/11.
Inga planerade starter just nu.
Ja, du köper själv din kurslitteratur.
Cirka 1,5 år.
Här hittar du listan med studieböcker:
Som undersköterska arbetar du nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser. Du arbetar på vårdavdelningar där patienter är inlagda av olika anledningar. Eller på en mottagning eller vårdcentral där patienter kommer på kortare besök. Ditt jobb är att observera patienternas tillstånd och rapporterar förändringar till andra yrkesgrupper.
Vårt mål är att du ska få jobb. Det är därför vi finns till.
Våra yrkesutbildningar erbjuds just därför, för att arbetskraft inom dessa branscher behövs.
Bidrag och lån för att studera på komvux. Läs mer om att söka studiemedel.
Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteraturen och studiematerial kostar, det betalar du för själv.
Läs till vårdbiträde istället – en liknande utbildning.
Kanske passar den här utbildningen dig bättre? Läs mer om vår yrkesutbildning till vårdbiträde här.
Sharif utbildade sig till undersköterska hos oss och fick jobb direkt efter utbildningen. Idag jobbar han inom hemtjänsten och trivs jättebra med det. Att få praktisera på olika arbetsplatser tyckte Sharif var det bästa med utbildningen, här berättar han mer om det.
Anastasia utbildade sig till undersköterska. Idag jobbar hon på äldreboende och tycker att utbildningen har gett kunskaper både för jobbet och för livet. Här berättar hon om när hon studerade hos oss och vad hon gör idag.
Telefontid måndagar, onsdagar och fredagar kl. 9-11.
Behöver du vägledning i val av studier eller yrke? Har du frågor gällande din studieplan, grundläggande behörighet, yrkesval m.m. så är du välkommen att höra av dig till vår SYV.
Telefontid vardagar kl. 11-12.
Studerar du redan hos oss och har frågor om studieaktivering eller avbrott, intyg, betyg m.m. så är det vår administratör du ska kontakta.