Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Lokalvårdsutbildning

Kontakta Arbetsförmedlingen

Arbeta med städ, hemservice, sanering eller som servicevärd inom vården.

Vi rustar dig för att ta anställning inom lokalvårdsbranschen. Välj den inriktning som passar dig bäst. Det finns en efterfrågan på arbetskraft inom yrkena städare, sanerare och servicevärd i vården.

Om utbildningen

Lokalvårdsutbildningen är en arbetsmarknadsutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Du får praktisk och teoretisk kunskap för att jobba inom de olika yrkena. Utbildningen anpassas efter den lokala efterfrågan på arbetsmarknaden och sker i nära samarbete med arbetsgivare.  I samtycke med Arbetsförmedlingen finns möjlighet att komplettera utbildningen med yrkesbevis/certifiering i PRYL och SRY.

Hur är utbildningen upplagd?

Utbildningen sker på heltid och är uppdelad i två moduler, testmodul följt av yrkesutbildningsmodul.

Testmodul – passar utbildningen mig?

Du får information om de olika yrkena samt möjlighet att ta reda på om de passar dig. Yrkesinformation och studiebesök ingår samt praktiska och teoretiska tester.

Yrkesutbildningsmoduler

Efter testmodulen startar du på yrkesutbildningsmodulen. Vi erbjuder fyra olika yrkesinriktningar.

 • Lokalvård – rikttid 12 veckor
  Inriktningen ger dig kunskaper att ta en anställning inom lokalvård. Du får kunskap i städtekniker anpassade för olika miljöer. Utbildningen ger dig kunskaper att arbeta självständigt eller i arbetslag.
 • Hemservice – rikttid 11 veckor
  Inriktningen ger dig kompetens i teori och praktik för att kunna arbeta med hushållsnära tjänster i privata hem. Efter avslutad utbildning kan du hantera; städning, tvätt, strykning, diskning, fönsterputs, inköp av livsmedel och enklare trädgårdsskötsel.
 • Servicevärd inom vården – rikttid 10 veckor
  Inriktningen förbereder dig för en anställning inom vården som servicevärd. Servicevärdens uppgift är att underlätta för vårdpersonalen. Vi ger dig kunskap att utföra följande typ av arbetsuppgifter: transport av patienter, köksuppgifter, matservering, städning av patientrum och sängar samt förrådshantering med mera.
 • Sanering – rikttid 12 veckor
  Inriktningen ger dig en grundläggande kunskap/kompetens för att ta anställning i saneringsbranschen. Du får kunskaper i skadesanering (ex brand-, vatten- och mögelsanering) och industrisanering (ex. högtrycksrengöring, vakumsugning och slamsugning).

Ingår praktik i utbildningen?

Ja, arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår. Rikttid är 4 veckor. Det ingår i samtliga inriktningar.

Låter det här som något för dig?

Det finns ingen öppen ansökan för utbildningen utan du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att få möjlighet att gå utbildningen. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har rätt till utbildningen. I nästa steg tar vi kontakt med dig och ger dig ett startdatum där du får träffa oss personligen. Under första mötet gör vi en personlig planering tillsammans, sedan är vi igång!

Yrken du kan jobba med efter utbildningen

LOKALVÅRDARE
Städyrket/lokalvårdare handlar främst om att göra rent och att underhålla material på olika platser såväl i offentlig miljö som i privata hem. Yrket passar dig som vill arbeta med frihet under ansvar. Det är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna och miljöerna som ska städas kan variera från dag till dag. Kvalitet och miljömedvetenhet har stort fokus och för en effektiv städning krävs kunskap och bra arbetsteknik. Ofta är det en stor fördel om du har B-körkort för att du ska kunna ta dig mellan olika arbetsplatser. Du är antingen anställd av företaget du städar på eller ett städföretag med kunder på flera olika platser, olika andra företag. Städare arbetar oftast då andra inte gör det, tidiga mornar och sena kvällar, och även helguppdrag kan förekomma. Att ha hög social kompetens och vara serviceinriktad har blivit allt viktigare inom yrket.

Hemservice – Om du jobbar med hemservice städar du men gör även andra liknande arbetsuppgifter i privata hem, och du arbetar ofta ensam.

SANERARE
När du jobbar som sanerare röjer du upp, rengör och återställer platser och lokaler efter utsläpp, olyckor eller andra oförutsedda händelser. Du arbetar också till stor del med att sköta det löpande renhållningsarbetet i exempelvis industrier. En sanerare kan ha många olika arbetsuppgifter, exempel sanera fastigheter, arbeta med mögelsanering eller rengöring av ventilationsaggregat.

SERVICEVÄRD INOM VÅRDEN
Servicevärd är en ganska ny yrkesroll inom vården. Servicevärdar ger avlastning åt övrig vårdpersonal för att de ska kunna fokusera bättre på de arbetsuppgifter som ligger inom deras profession. Som servicevärd bidrar du till mervärde åt verksamheten eftersom att vårdpersonalen får mer tid till samarbete och omvårdnad av patienter. Du är med och bidrar till en bättre arbetsmiljö och patientupplevelse.

Vilka arbetsplatser kan man jobba på?

Offentlig miljö och privata hem.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Efterfrågan på städare och sanerare väntas vara stor under det närmaste året. Kompetenskraven har ökat och det blir allt viktigare. Möjligheterna till arbete är goda för städare men varierar dock mellan olika delar av landet.

Infon är hämtad från Arbetsförmedlingens webbplats, läs mer om framtidsutsikterna för de olika yrkena där: städare, sanerare.

För vem passar utbildningen?

Dig som är kvalitets- och serviceinriktad. Det är eftertraktade egenskaper inom branschen. Samarbetsförmåga är också en viktig egenskap, då man inom branschen ofta jobbar i arbetslag och delar på arbetsuppgifterna. Du som är arbetslös eller riskerar att bli arbetslös kan gå utbildningen. Det är Arbetsförmedlingen som fattar beslut om utbildning.

Vilka förkunskaper krävs?

Inga.

När är nästa ansökningsperiod?

Det finns inga ansökningsperioder för den här typ av utbildning utan starter sker löpande efter behov.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen är mellan 11 – 13 veckor.

Kostnad och ersättning

Utbildningen är kostnadsfri. Du kan få ekonomiskt stöd under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Kontakta Arbetsförmedlingen för att ta reda på vad som gäller just för dig.

 

Kontakta Arbetsförmedlingen

Fakta om utbildningen

Utbildningsnummer

KA-10060044

Typ

Utbildning

Utbildningsform

Arbetsmarknad

Samarbetspartner

Arbetsförmedlingen

Mer om Arbetsförmedlingen

Eductus Umeå

Kontakt Umeå

Bodil Kero

Samordnare/handledare Rusta och Matcha samt Lokalvårdsutbildning
bodil.kero@eductus.se
090-15 51 57 / 0702-34 65 89
Umeå