Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Tro på dig själv!

Carah började läsa till undersköterska när hon blev varslad från jobbet som butikschef. Hon har kämpat hårt och arbetet lönade sig. Nu är studierna klara och Carah har redan fått jobb. Så här berättar Carah själv om sin resa.

Hej! Jag heter Carah Görling, jag är 22 år och bor i Södertälje. Jag sökte denna utbildningen när jag blev varslad från mitt jobb som butikschef. Under tiden min utbildning pågick sökte jag jobb som personlig assistent på Södertälje Kommun och fick jobbet. Sedan dess har jag jobbat med samma brukare och trivs bra.

I skolan så var jag först lite tveksam, hade jag hittat rätt? Är det detta jag vill göra? Efter ett par lektioner visste jag, jag har hittat det jag vill göra resten av mitt liv. Kurserna rullade på och jag trivdes både i klassen och med våra fantastiska lärare. Jag har lärt mig kanonmycket och något jag verkligen har uppskattat med våra lärare är att de alltid har gett oss det lilla extra. Saker som vi egentligen som undersköterskor inte behöver veta. Eftersom vi alltid är närmast patienten eller brukaren, så är det väldigt bra med det lilla extra som gör att man kan informera om man tycker att något känns tokigt angående patienten. Både läkare och sjuksköterskor har uppskattat detta mycket då de inte har samma patientnära arbete som vi undersköterskor har.

Jag visade framfötterna, siktade mot högsta betyg och kämpade. Jag jobbade i snitt ca 180 timmar varje månad under min skolgång och det lönade sig genom att lärandet blev enklare. Jag har alltid velat jobba på sjukhus, på akuten främst. Där är det alltid fart och fläkt och man aldrig står still. Jag pratade med min ansvariga lärare, Susanna. Under hela min skolgång visste hon att min högsta dröm var att läsa akutsjukvård. Jag fick möjligheten till detta, kraven på mig var att jag skulle ansöka om förlängning från min handläggare på arbetsförmedlingen samt söka en praktikplats.

Sagt och gjort, jag lyckades övertala min handläggare och hittade praktikplats. Vecka 6 bar det av mot Trollhättan där jag skulle göra min 5 veckors långa praktik. Jag lärde mig otroligt mycket under praktiken och fick bra omdömen. Jag fick se många operationer och undersökningar, träffa massor av patienter med olika åkommor och en drös med trevliga och hjälpsamma kollegor.

Jag känner verkligen att jag har hittat rätt. Jag har hittat vad jag vill göra med mitt liv. Sjukvård! Att hjälpa människor. Tack vare fint stöd från både klasskamrater och lärare samt ett jävla anamma! Bestäm dig för vad du vill, sikta högt, bara du tror på dig själv kan du genomföra/uppnå allt!

Mitt bästa tips till andra arbetssökande är att våga tro på er själva. Våga tro på drömmen om vad du kan bli. Var inte för stolta för att ta hjälp från er omgivning. Ibland kan man behöva lite hjälp på vägen, och det är okej!

Jag fick min dröm att bli verklighet, kommer du att uppfylla din dröm? Du bestämmer!

Med vänliga hälsningar,

Carah