Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Starta-eget-utbildning la grunden för ny karriär

Anders Bergback från Uskaboda i Lindesberg arbetade tidigare som livsmedelsinspektör. När han blev arbetslös såg han chansen att förverkliga sin dröm om eget företag. Efter bara sex månader med starta-eget-bidrag står han nu på egna ben.

Vilken utbildning gick du?

– Jag gick på Starta-eget-utbildning. Efter fyra månader som arbetssökande fick jag erbjudande om att börja på utbildningen. Där fick jag lära mig helheten kring egenföretagande. Jag blev medveten om vilken information jag behövde för att komma vidare i planeringen. Vi hade många intressanta föreläsare som externa företag som var inbjudna för sin spetskompetens till exempel Skatteverket och försäkringsbolag.

Hur föddes tankarna om att starta eget företag?

– Fröet såddes redan 2015 när jag var på Jakt2015. Det är en jaktmässa där jag medverkade. Jag stod på scen och instruerade hur man styckar vildsvin. Gensvaret var stort och det var då jag började fundera på om detta var något jag skulle kunna göra på heltid.

När idén föddes om eget företag så gick jag ut i mitt nätverk, bland annat på Facebook, och berättade det. När jag sedan blev arbetslös dök möjligheten upp att ta över ett aktiebolag. Det var då jag gick utbildningen på Eductus och färdigställde min affärsplan. Den blev mitt körschema att följa för uppstart. Innan starten arbetade jag några månader med att marknadsföra mig i olika nätverk och redan första månaden hade jag några uppdrag.

Vad har du startat för företag?

– Mitt företag heter Anders Bergback Köttkvalitet och Utbildnings AB och det är ett utbildnings- och bemanningsföretag. Jag undervisar till exempel om hur man ska hantera viltkött efter skottet. Jag konsultar inom kvalitet och utför HACCP-arbete. Det är en arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen så att livsmedel är säkra för konsumenten. Jag iordningsställer för veterinär att godkänna köttet. Jag hyr även ut mig till slakt, styckning och kvalitetsarbete inom livsmedel.

Hur är det att vara egen företagare

– Det är en frihet, men under ansvar. Man kan inte luta sig tillbaka och lita på att någon annan ska göra jobbet. Det är såklart extra roligt när det går bra. Efter sex månader med starta-eget-bidrag är jag nu självförsörjande.

Vilket är ditt bästa tips till andra som funderar på att starta eget?

– Våga prova! Lägg grunden i en utbildning. Det gav mig som inte varit egenföretagare tidigare en grundtrygghet. Skapa sen en affärsplan som du följer.

På bilden syns Anders tillsammans med Anita Nygren, utbildare på Starta-eget-utbildningen.

LÄS MER: Om Starta-eget-utbildningen