Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Språkkunskaperna ledde till jobb

Sevan jobbade hårt för att lära sig språket när hon kom till Sverige. Efter sfi läste hon vidare på Svenska som andraspråk. Språkkunskaperna var avgörande när hon fick jobb på ett lager som tillämpar hör- och talsystem vid plockning.

Sevan, 36 år, kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Nu bor hon i Västerås.

– Jag kom till Sverige för tre år sedan. Jag började på sfi så fort det gick. När jag var klar läste jag Svenska som andraspråk på komvux och efter det började jag söka jobb. Det är inte lätt att söka jobb när man kommer från ett annat land. Jag var arbetslös i ett år, berättar Sevan.

Efter ett år som arbetssökande började Sevan hos oss på Stöd och matchning. Redan efter två månader fick hon jobb som lagerarbetare på Logent AB i Enköping. Nu är hon placerad på Coops nya och moderna fryslager i Enköping. I hennes arbetsuppgifter ingår att plocka, packa och lossa varor.

Viktigt med svenska språket

Det var Sevans handledare, Saba Tark Shihab, som matchade henne till det nya jobbet. Arbetsgivaren sökte en ansvarsfull och ambitiös person med stort driv. Det är även viktigt att kandidater kan det svenska språket eftersom arbetsplatsen tillämpar hör- och talsystem vid plockning. Sevans profil passade utmärkt och hon valdes ut till en speedintervju.

På Eductus i Västerås arbetar vi med något som vi kallar för speedintervju. En av de arbetsgivare som vi samarbetar med ger en föreläsning för deltagarna på Stöd och matchning. De berättar om företaget, hur det är att arbeta där och vilka egenskaper/kvalifikationer de letar efter hos medarbetare. Därefter får ett antal utvalda deltagare träffa företaget på en första speedintervju. Om företaget och den arbetssökande kommer överens så börjar den arbetssökande på en kortare praktikperiod.

Anställd direkt efter praktiken

Tre veckors praktik räckte för att Sevan skulle få visa vad hon går för och hon sedan blev hon erbjuden en fast anställning.

– Jag blev glad när jag fick jobbet eftersom jag inte har varit i Sverige så länge, säger Sevan.

– Jag skulle vilja tipsa andra arbetssökande om att inte ge upp och alltid tacka ja till en praktikplats för att det är möjlighet till en anställning. Ett annat tips är att välja Eductus så får du hjälp med att hitta jobb eller utbildning. Med Eductus hjälp lyckades jag att äntligen få ett fast jobb, berättar Sevan.