Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Spontanansökan ledde till jobb

Rezan Kojaro började på Stöd och matchning. Där lärde han sig att hitta de dolda jobben och skicka spontanansökan. Nu har han fått jobb på Götene kommun. – Jag är mycket glad säger Rezan.

Rezan är 22 år och kom till Sverige för 2,5 år sedan. Han är uppvuxen i Syrien där han gick i skola fram till att han lämnade landet. I Sverige började han läsa sfi samtidigt som han gick en arbetsmarknadsutbildning inom service hos oss i Lidköping. När han var klar med serviceutbildningen frågade handläggaren på Arbetsförmedlingen om han ville börja på Stöd och matchning. Rezan tog chansen och sa ja.

Stöd och matchning är en tjänst där man får en personlig handledare som ger extra stöd i jobbsökandet. Rezans handledare, Lollo Blom, gav honom värdefulla tips och råd i hur han skulle gå till väga för att få jobb.

Började skicka spontanansökan

Det var efter en workshop med temat ”Olika sätt att söka jobb på” som Rezan började skicka ut spontanansökningar. Många jobb utannonseras aldrig utan tillsätts på andra vägar. Det kallas den dolda arbetsmarknaden. Ett sätt att ta sig in på den dolda arbetsmarknaden är att skicka en spontanansökan.

Lollo ger tre tips på saker att tänka på när du ska skriva en spontanansökan:

1. Lägg tid på att hitta arbetsgivare som verkar intressanta

Identifiera vem på företaget som har befogenheter att anställa och gör din ansökan utefter det. Gå in på företagets hemsida eller ring och fråga efter personens namn och kontaktinformation.

2. Skräddarsy din ansökan

Beskriver varför du valt ut just det företaget och vad du kan bidra med. Skriv kort och korrekt.

3. Följ upp din ansökan

Ring eller maila efter en vecka för att skapa en personlig kontakt och bedöma chanserna för att bli påtänkt för en lämplig tjänst när behovet uppstår.

Rezan fick kontakt med dagverksamheten på Götene kommun genom en spontanansökan. Där ska han jobba med människor med funktionsnedsättning. Till en början blir det sommarjobb på heltid, men han hoppas att det ska leda till ett fast jobb.

– Det känns jättebra, säger Rezan. Jag är mycket glad. Skulle vilja tipsa alla som söker jobb att börja på Stöd och matchning. Jag fick många bra råd.