Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Som lärare i yrkessvenska slipper jag betygsstressen

Att undervisa i små grupper, slippa stress kring betygssättning och jobba mer verklighetsnära – de fördelarna fick Linda Molin att börja på Eductus som lärare i yrkessvenska.

– Jag älskade att undervisa på Komvux men de stora grupperna och betygssättningen innebar mycket stress. Nu kan jag fokusera på det jag faktiskt utbildat mig för; språkutveckling!
Linda och hennes kollegor håller för fullt på med att finjustera upplägget av utbildningen. De planerar vilka föreläsare från olika branscher de ska ta in och Linda vill bidra med nya förebilder. Hon pratar engagerat om att få kvinnor som främst ser arbete inom vård och omsorg som mål att också få upp ögonen för arbeten inom IT, transport och så vidare.

Vi är en hiss i människors liv

– Vi står här och stampar av iver att få sätta igång. De första deltagarna kommer förhoppningsvis i dagarna, via Arbetsförmedlingen. Sverige behöver den här utbildningen för att så snabbt och så bra som möjligt få nya svenskar i arbete. Jag ser oss som en hiss. Oavsett på vilken våning folk kliver på så tar vi dem snabbt uppåt till högre höjder och ger dem fler möjligheter. Ibland glömmer vi vilken skillnad vi gör i folks liv. Det hoppas jag blir ännu tydligare i jobbet som yrkessvenskalärare, just eftersom det är så verklighetsnära.
Tidigare arbetade Linda som SFI- och SAS-lärare.
– Där är eleverna så fokuserade på betyg och alla har en tidspress och vill sedan vidare till nästa betyg, nästa kurs, nästa nationella prov. Dessutom var grupperna stora, jag hann aldrig lära känna någon. Det känns underbart att slippa bedöma folk, här behöver jag inte se folk misslyckas, vi kan bara lyckas. Dessutom är grupperna små, cirka tio elever per lärare, säger Linda.

Lär sig själv massor

Linda ser också fram emot att själv få lära sig en massa nya saker.
– Eftersom vi ska jobba mot en rad branscher jag inte kan någonting om så får jag sätta mig in i nya saker hela tiden. Jag kan ju inte branschsnacket i till exempel industri eller transport, eller vård – det måste jag lära mig nu, det blir ju superkul.

Digitalt material stor fördel

– En annan sak som jag uppskattar enormt här är greppet med centralt och digitalt arbetsmaterial. I vanlig undervisning är det mycket ’min pärm är min borg’. Förvinner en lärare så får nästa börja på nytt, med sitt eget material. Här utvecklar vi allt tillsammans och allt finns i Portalen, vår lärplattform. Här kan vi också dela erfarenheter och bra exempel mellan alla 41 orter som vi driver Yrkessvenska på. Det är professionellt och ett stort stöd.