Eductusportalen
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Som lärare i yrkessvenska slipper jag betygsstressen

Att undervisa i små grupper, slippa stress kring betygssättning och jobba mer verklighetsnära – de fördelarna fick Linda Molin att börja på Eductus som lärare i yrkessvenska.

– Jag älskade att undervisa på Komvux men de stora grupperna och betygssättningen innebar mycket stress. Nu kan jag fokusera på det jag faktiskt utbildat mig för; språkutveckling!
Linda och hennes kollegor håller för fullt på med att finjustera upplägget av utbildningen. De planerar vilka föreläsare från olika branscher de ska ta in och Linda vill bidra med nya förebilder. Hon pratar engagerat om att få kvinnor som främst ser arbete inom vård och omsorg som mål att också få upp ögonen för arbeten inom IT, transport och så vidare.

Vi är en hiss i människors liv

– Vi står här och stampar av iver att få sätta igång. De första deltagarna kommer förhoppningsvis i dagarna, via Arbetsförmedlingen. Sverige behöver den här utbildningen för att så snabbt och så bra som möjligt få nya svenskar i arbete. Jag ser oss som en hiss. Oavsett på vilken våning folk kliver på så tar vi dem snabbt uppåt till högre höjder och ger dem fler möjligheter. Ibland glömmer vi vilken skillnad vi gör i folks liv. Det hoppas jag blir ännu tydligare i jobbet som yrkessvenskalärare, just eftersom det är så verklighetsnära.
Tidigare arbetade Linda som SFI- och SAS-lärare.
– Där är eleverna så fokuserade på betyg och alla har en tidspress och vill sedan vidare till nästa betyg, nästa kurs, nästa nationella prov. Dessutom var grupperna stora, jag hann aldrig lära känna någon. Det känns underbart att slippa bedöma folk, här behöver jag inte se folk misslyckas, vi kan bara lyckas. Dessutom är grupperna små, cirka tio elever per lärare, säger Linda.

Lär sig själv massor

Linda ser också fram emot att själv få lära sig en massa nya saker.
– Eftersom vi ska jobba mot en rad branscher jag inte kan någonting om så får jag sätta mig in i nya saker hela tiden. Jag kan ju inte branschsnacket i till exempel industri eller transport, eller vård – det måste jag lära mig nu, det blir ju superkul.

Digitalt material stor fördel

– En annan sak som jag uppskattar enormt här är greppet med centralt och digitalt arbetsmaterial. I vanlig undervisning är det mycket ’min pärm är min borg’. Förvinner en lärare så får nästa börja på nytt, med sitt eget material. Här utvecklar vi allt tillsammans och allt finns i Portalen, vår lärplattform. Här kan vi också dela erfarenheter och bra exempel mellan alla 41 orter som vi driver Yrkessvenska på. Det är professionellt och ett stort stöd.

Kommentarer

 1. Ana skriver:

  Vad roligt att höra

 2. Helena skriver:

  Precis så här bra är det! Fantastiskt! Tack Eductus för denna fantastiska möjlighet att bidra till människors utveckling, utan så mycket stress! Välkomna nya kollegor!

 3. Helena skriver:

  Precis så här bra är det! Det är fantastiskt att få se sina elever utvecklas och inte känna stress! Tack Eductus! Välkomna nya kollegor!

 4. Petra skriver:

  Hej! Är förskollärare som tänker vidareutbilda mig inom svenska som andraspråk. Vad krävs för denna typ av jobb?

  1. Lisa Moll skriver:

   Hej Petra! Det finns flera vägar att gå (behörighet, legitimation osv). Läs mer på http://www.skolverket.se/kompetens-och-fortbildning/lararlegitimation/regelverk. Ett annat alternativ är att kontakta din hemkommuns Studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning. Allt gott! //Lisa

 5. Yaser Kazmouz skriver:

  Hello
  I think it is good idea if Swedish people learn them selves another languages like Arabic language
  I have Arabic literature license and I like to go with you specially when I was in Östersund I teach many Swedish people

 6. Katti skriver:

  Hej!
  Jag är utbildad SVA-lärare och funderar på att lämna grundskolan och jobba med vuxna. Men det ryktas om att lönen är sämre på SFi och yrkeslärar-svenska. Stämmer det?

  1. Lisa Moll skriver:

   Hej! Lönen för all vår personal är individuell och bygger på både erfarenhet och utbildning. Det går inte att generalisera med att det är bättre eller sämre lön om jag arbetar i grundskolan, gymnasiet eller på vuxenutbildningen. Om du är intresserad av att arbeta i någon av våra verksamheter inom vuxenutbildningen är mitt råd till dig att ta kontakt med respektive chef inom den verksamheten du är intresserad av för att få en klarare bild av löneläget just där.
   Lycka till! //Pia Alm Böö, Regionchef Norr/Stockholm

 7. Birgitta Gårdensjö skriver:

  Låter mycket spännande. Jag har arbetat med Asylsvenska med vuxna och enskilda vuxna på uppdrag . Jag är svenska lärare, men har ingen Sva utbildning. Hur är min chanser att arbeta på Eductus?

  1. Lisa Moll skriver:

   Hej Birgitta! Kompetenskraven varierar beroende på uppdrag. Kontakta gärna chefen inom den verksamhet du är intresserad av för en diskussion. Lycka till! //Lisa Moll Börjesson, marknadsansvarig

 8. Svenskläraren skriver:

  Kära Birgitta Gårdensjö. Det ser aldrig bra ut med särskrivning (som dessutom även i sammansatt form hade varit inkorrekt), irrelevanta versaler, kongruensfel och mellanslag före skiljetecken. Särskilt inte i ett sådant här sammanhang … än värre i ett klassrum.

Kommentera själv