Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Resan till eget företag är inte alltid spikrak

Lotta Jansson har hunnit med både långa studier och flera år i arbetslivet innan hon bestämde sig för att starta eget. Efter Starta eget-utbildningen på Eductus i Göteborg så jobbar hon nu med det hon älskar samtidigt som hon lyssnar på kroppen för att må bra.

Nyligen besökte Lotta Jansson oss på Eductus Göteborg och höll ett mycket uppskattat föredrag för deltagarna på den pågående Starta eget-utbildningen. Lotta berättade om sin resa till egen företagare. Här har ni också chansen att ta del av hennes inspirerande historia!

Som femåring började Lotta sy på sin farmors symaskin och uppmuntrades att låta kreativiteten flöda oavsett vad hon tog sig an i sitt skapande. Intresset för det kreativa och skapandet gjorde så småningom att Lotta utbildade sig på Tillskärarakademin i Göteborg och på Textilhögskolan i Borås. Studierna fortsatte sedan med inriktning på inredning och inredningsarkitektur i Göteborg och Köpenhamn. Under sina studier började Lotta arbeta som Design Service Manager, en roll i vilken hon inredde privat och offentlig miljö.

Beslutet att starta eget växte fram

I 25-årsåldern fick Lotta en nervskada och har sedan dess kronisk värk. Det i kombination med ett krävande arbete gjorde att kroppen till slut sa stopp och hon blev sjukskriven. Under sin återhämtning kom Lotta fram till att hon behövde jobba på ett annat sätt – efter sina specifika förutsättningar. Att se sina unika möjligheter och hitta nya vägar i sitt yrkesliv blev en drivkraft. En del av rehabiliteringen blev att utveckla sin skrivande sida. Flera kurser i ämnet senare och med nyvunnen kunskap ville hon hitta ett sätt att få in även detta i sitt arbete.

Efter mycket funderingar och planering bestämde sig Lotta för att ta steget och starta ett eget företag inom inredningsbranschen. En fråga hon ofta ställde sig var ”Vad drömmer jag om och hur kan jag komma dit?”

En start på drömmen var att hösten 2014 gå Starta eget-utbildningen på Eductus i Göteborg. Efter kursen startade hon sitt företag Inredningskreatören. I sitt företag har Lotta tre olika ben att stå på. Dels tar hon inredningsuppdrag, då hon gör allt från enbart konsultation till att driva inredningsprojekt från start till mål. Dels syr hon upp inredningsdetaljer och dels så gör hon inredningsreportage tillsammans med en fotograf som publiceras i olika inredningstidningar.

Lottas starta eget-tips

Lotta berättar att hon såhär i efterhand ofta tar fram sin anteckningsbok från Starta eget-utbildningen för att friska upp minnet från kursen. Hon har också upptäckt att hon fått med sig kunskap som hon inte trodde skulle beröra henne, men som nu är bra att ha när oväntade frågor dyker upp. Några av Lottas bästa tips till den som står inför att starta eget företag är:

  • Ta vara på ditt kontaktnät
  • Ha alltid koll på ekonomin
  • Våga be om hjälp
  • Gör en sak i taget, få inte panik
  • Hitta din egen väg för att må bra i ditt företag

Lotta sticker inte under stolen med att det är utmanande att ha eget företag, men säger också att detta är det bästa hon har gjort! Nu kan hon jobba med det hon älskar samtidigt som hon har hittat en bra balans mellan jobb och fritid och inte minst hälsan. I de mörkaste stunderna efter att Lotta fick sin nervskada var det inte säkert att hon skulle kunna jobba alls – så att idag driva företag och efter sina förutsättningar må bra är en stor seger och lycka!

Alla har vi unika förutsättningar för att lyckas nå våra drömmar, så frågan är Vad drömmer du om? avslutar Lotta.

Tack Lotta för att vi fick ta del av din fantastiska historia!