Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Studier i yrkessvenska gav anställning

Daniel trivs på sin arbetsplats.

Daniel trivs på sin arbetsplats.

Under tiden som Daniel Debessays läste yrkessvenska hos oss på Eductus imponerade han så på praktikföretaget att de anställde honom.

Första besöket i Sverige gjorde Daniel redan under 90-talet, men först 2011 flyttade han hit permanent. I Eritrea gick han skola i åtta år och drev sen en egen livsmedelsbutik, väl i Sverige gick han tillbaka till skolbänken. Genom arbetsförmedlingen fick han kontakt med Eductus och valde att läsa vår utbildning i yrkessvenska. Ett beslut han inte har ångrat.

I utbildningen ingår det en månads praktik, att den skulle ske på en restaurang var inte helt självklart. Daniel berättar:

Jag hade ju inte någon erfarenhet från hotell- och restaurangvärlden och hade inte tänkt i de banorna, men när jag pratade med min praktiksamordnare såddes ett frö. På en restaurang får jag ju möjlighet att visa upp mig, skapa kontaktnät, lära mig nya saker och alla kontakter gör ju att jag hela tiden får utveckla min svenska.

Från att idén föddes tills tanken slog rot gick det fort och Thai Restuarang i Växjö blev Daniels praktikplats. Ett lyckokast skulle det visa sig, Daniel trivdes bra och bäst av allt – efter praktiken blev han erbjuden jobb! Idag är han mycket uppskattad medarbetare på Thai Restaurang.

Daniel är jätteduktig, lär sig snabbt och kommer alltid i tid. Under hela sin praktik kom han alltid minst en halvtimme innan praktikpasset började.