Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Praktiken öppnade dörren till anställning

Samtidigt som Fithawit läste svenska på sfi i Västerås fick hon kontakt med Mussie som arbetar som handledare på Eductus i Västerås. Det dröjde inte länge innan hon hade fått jobb. – Praktiken gjorde att jag fick in en fot på företaget, säger Fithawit som nu har fast jobb.

LÄS MER: Om Stöd och matchning >>

Fithawit Sereke kom till Sverige från Eritrea för tre år sedan. Hon har tidigare erfarenhet som lokalvårdare från hemlandet. I Sverige började hon läsa svenska för invandrare. För att snabbare komma in på arbetsmarknaden började hon parallellt på Stöd och matchning. Där fick hon lära sig hur man söker jobb på den svenska arbetsmarknaden.

– Det viktigaste jag lärde mig var att hitta dolda jobb. Nu vet jag att hur man gör. Det är svårt att söka bland annonserna i tidningen. Då är det jättemånga som söker. Det är bättre att hitta jobben på andra sätt.

Perfekt svenska inget krav

Fithawit fick även träna på att gå på intervju, något hon snart fick nytta av. Ett av de företag som Eductus samarbetar med är Hälsostäd i Västerås. När företaget har rekryteringsbehov vänder de sig till Eductus som väljer ut kandidater med rätt profil. Perfekta kunskaper i svenska är inte nödvändigt, det lär man sig på jobbet. Det är viktigare att man har rätt inställning. Med sin erfarenhet och vilja var Fithawit en självklar kandidat.

-Jag började med en praktikperiod som blev en provanställning. Efter två månader fick jag en tillsvidareanställning. Det känns jätteroligt och jag är så glad.

Börja med praktik

Det finns många tips som att dela med sig av, men det viktigaste är att tro på sig själv och aldrig ge upp, menar Fithawit.

– Ett annat tips jag vill ge till andra som söker jobb är att börja med praktik. Det öppnade dörren till jobb för mig.

Kan du rekommendera Eductus till andra arbetssökande?

– Det kan jag verkligen. Eductus hjälpte mig att hitta ett arbete snabbare än om jag hade sökt själv. Jag fick tips och stöd från min handledare Mussie  och han matchade mig mot rätt företag.

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Du får handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Vill du gå på Stöd och matchning? Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

Läs mer om Stöd och matchning >>