Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Överlevde, nu hjälper hon andra

Vi träffade Kristina för första gången när hon började på Eductus Starta eget-utbildning. Hon bar på en historia som är svår att ta in. Våld och övergrepp hade varit hennes vardag i många år. Nu har hon ett eget företag, Villa Loveby, hon har skrivit en bok och planerar att starta ett boende med rehabilitering för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Här delar hon sin historia.

Av olika anledningar möts vi på Eductus. Vissa är arbetslösa och andra har en idé eller ett intresse de vill bygga sitt företag på. Gemensamt är att vi under några månader tillsammans kämpar och lär oss hur vi kan bygga upp och långsiktigt ta vårt eget företag framåt. Lika många elever som går starta eget, lika många olika drivkrafter och bakgrunder till att vilja starta eget, finns det i klassrummet på Eductus.

Använder sin erfarenhet

Min drivkraft är min erfarenhet. Det tog tid innan jag landade i att den erfarenheten gick att använda till att förändra och driva företag. För snart 13 år sedan träffade jag mannen jag trodde var mitt livs kärlek. En väletablerad svensk man med eget stort företag. Ett förhållande som snabbt visar sig innehålla mörka sidor och min vardag fylldes med psykisk och fysisk misshandel och rädsla.

Jag sade upp mig från mitt heltidsjobb inom vårdsektorn för att han såg en möjlighet för mig att arbeta i hans firma, ett arbete som sedan aldrig blev verklighet. Jag börjar isolera mig från vänner och omgivning. När jag inte hade ett arbete att gå till så fanns det inte heller någon som lade märke till eller uppmärksammade mitt allt sämre mående, eller de blåmärken de dagar de var synliga.

Flydde till kvinnojourer

Våldet eskalerade och när min dotter föddes inträffade en väldigt allvarlig misshandel som gjorde att vi fick hjälp av polisen att ta oss till det som ska bli den första av många kvinnojourer. Dagar blir till månader och månader blir till år. Kvinnojourerna byttes ut efter hand som han hittade oss.

Idag har det gått några år sedan jag fick möjlighet att starta mitt liv på nytt. Jag har skrivit boken ”Kvinnofridsmyten –får vi be om största möjliga tystnad”, som kom ut på Idus förlag vid årsskiftet. I boken kan du läsa mer om min tid på de olika kvinnojourerna och de mekanismer som gör att man stannar i en våldsam relation. Boken är utformad i två delar, berättelsen om mitt och mina barns liv och en handbok för alla som möter kvinnor och barn som kan vara utsatta. Boken är skriven för den som är utsatt, anhörig eller i sitt arbete möter kvinnor och barn som kan vara utsatta.

Boende med rehabilitering

Jag har efter min tid på Eductus startat mitt företag Villa Loveby som arbetar med att förebygga våld i nära relationer. I mitt företag håller jag föreläsningar om våld i nära relationer, det finns också möjlighet till samtalsterapi. När den här artikeln skrivs så är jag i ett inledande skeda att starta ett boende för kvinnor som tagit sig ur sitt förhållande och behöver rehabilitering för att kunna ta sig tillbaka till en fungerande normal vardag utan våld och övergrepp.

I mitt CV finns det ett en stor lucka på 10 år, så när jag blev arbetslös bestämde jag mig för att använda mina erfarenheter till att förändra. Tillsammans med lärare på Eductus har företaget fått växa fram. Helt i min regi men med ovärderligt stöd från duktiga och kompetenta lärare. Det finns oerhört mycket att ta med sig från Eductus starta eget kurs. Det är helt upp till var och en hur man förvaltar kunskapen vi får med oss. Det bygger på intresse och ansvar för att vilja driva sitt eget.

En bra grund

Eductus ger en bra möjlighet att starta sitt eget företag med en bra grund att stå på. Du får lära dig alla bitar du kan behöva, allt från marknadsföring till grunden i bokföring. Dessutom har du möjlighet att gå på seminarium, föreläsningar och externa kurser. Jag valde att delta i allt jag kunde under min tid på Eductus och har fått en bra grund som gör det möjligt för mig att i dag driva mitt eget företag.

Boken Kvinnofridsmyten går att beställa från http://www.idusforlag.se/kvinnofridsmyten, även bokus och adlibris säljer den.