Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Med tips och stöd kom jobbet snabbt

Weghata Berki hade sökt jobb i tre år när hon hörde talas om Stöd och matchning. Med rätt stöttning vågade hon tro på sig själv och då kom jobbet snabbt. – Det är en stor lättnad, säger Weghata.

LÄS MER: Om Stöd och matchning >>

Det var när Weghata studerade svenska för invandrare hos Eductus i Västerås som hon hörde talas om tjänsten Stöd och matchning. Hennes mål var att få ett jobb så snabbt som möjligt. Eftersom hon inte var van vid den svenska arbetsmarknaden så vill hon ha rådgivning och stöd kring de procedurer som föregår en anställning. Hon pratade med sin arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen och blev antagen.

– Då hade jag sökt arbete i tre år. Det är jättesvårt att söka jobb när man inte kan språket så bra. Att hitta jobb var som en dröm för mig, säger Wegatha.

Trots sin erfarenhet av restaurangbranschen från sitt hemland, var det svårt att komma på den svenska arbetsmarknaden.

– Det är stor skillnad på hur man söker jobb i Eritrea, där jag kommer ifrån, jämfört med i Sverige.

Praktik blev vägen in

Genom en praktikplats fick Wegatha in en fot på företaget Hälsostäd i Västerås. Hon visade var hon kunde och blev erbjuden en provanställning när praktikperioden var slut.

– Efter två månader fick jag till slut tillsvidareanställning. Jag är jättenöjd. Min handledare matchade mig mot rätt arbetsgivare och nu har jag äntligen fått jobb. Det är en stor lättnad för mig.

Weghata har lärt sig mycket under sin tid som arbetssökande.

– Jag hade fördomar och trodde att en praktikplats bara var ett sätt för företag att hitta gratis arbetskraft utan att det ledde till jobb. Nu vet jag att det är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden.

Stödet och den rådgivning Weghata fick av sin handledare betydde mycket.

– Samarbetet med min handledare har fungerat mycket bra. Jag fick tips och stöd som gjorde att jag hittade jobb snabbare än om jag hade sökt själv. Jag valde Eductus och det är jag jättenöjd med.

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Du får handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Vill du gå på Stöd och matchning? Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

Läs mer om Stöd och matchning >>