Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Livsviktigt jobb och språkträning på samma gång

För att lära sig ett nytt språk behöver man mycket språkträning. Språkpraktik är en möjlighet som inte bara ger bra språkträning. Det kan även vara en chans att få in foten på arbetsmarknaden. Mahmoud Alghafari gör språkpraktik på Medley i Nacka. På kort tid har han bidragit mycket till verksamheten.

En förutsättning att få ett jobb i Sverige är oftast att du kan svenska. Vissa kommuner i Sverige erbjuder sfi-elever vad som kallas ”språkpraktik”, där nyanlända gör praktik på ett företag parallellt med svenskstudierna. Målet med praktiken är att eleverna ska lära sig den vardagliga kommunikationen och att utveckla sitt yrkesspråk. Dessutom är det en chans att få in en fot och visa vad man går för. Ungefär 20% av språkpraktikanterna får jobb efter sin praktik. En av de som hoppas på att språkpraktiken ska leda till fast jobb är Mahmoud.

”jag vill stå på egna ben”

Mahmoud Alghafari är 29 år och kommer från Homs i Syrien. Han är tävlingssimmare, vattenpolospelare och certifierad simlärare. När kriget startade läste han juridik på universitetet i Homs. Sen kom kriget och Mahmoud flydde till Sverige. Nu läser han på sfi samtidigt som han går på Språk och Arbetsintroduktion för nyanlända. Parallellt med studierna har Mahmoud fått en praktikplats på Medley simhallar i Sverige

– Jag vill stå på egna ben istället för att inte leva på bidrag, säger Mahmoud. Jag vill hitta ett jobb och egen försörjning, säger Mahmoud som hoppas på att språkträning ska öka hans chanser att få en anställning.

Nacka kommun och Medley ingår i ett nationellt projekt som heter Idrott utan gränser. Det är där Mahmoud praktiserar. Genom sina språkkunskaper översätter han undervisningen till olika språk för att elever som ännu inte lärt sig svenska får simundervisning. Åsa Myhrberg är chef för Medley simhallar i Nacka och Mahmouds handledare.

– Simkunskaper är en livförsäkring, berättar Åsa. Många nyanlända har bristande eller inga simkunskaper. Med hjälp av Mahmoud kan vi undervisa språksvaga elever. Det hade inte varit möjligt utan Mahmoud och hans förmåga att översätta och förklara på elevernas modersmål. Han är både ambitiös och social vilket gör att han passar väl in i vår verksamhet. Trots att han inte talar felfri svenska är han lätt att samarbeta med.

Språkpraktiken skapar framtidstro

Mahmoud är glad över möjligheten som språkpraktiken gett honom och ser ljust på framtiden.

– Jag kunde inte fått en bättre språkpraktikplats. Jag älskar att vara simlärare. Nu hoppas jag på en anställning. Det skulle innebära att jag kan skapa en bra framtid med jobb och egen försörjning i Sverige.

Det var Annelie Björnsdotter, handledare inom språk och arbetsintroduktion på Eductus, som matchade Mahmoud med Medley.

– Det är viktigt att matchningen blir rätt mellan elev och företag, berättar Annelie. Jag jobbar aktivt med det och vi har arbetat upp bra samarbeten med Medley och många andra arbetsgivare. Jag jobbar i nära dialog med arbetsgivare för att hitta person till rätt plats.

Helt rätt kandidat

– Vi har ett mycket bra samarbete med Eductus, berättar Åsa. Annelie matchade helt rätt kandidat till vår språkpraktikplats. Vi har löpande uppföljningsmöten för att se till att Mahmoud får så mycket språkträning som möjligt när han är hos oss. Vi schemalägger ihop så att praktiktiderna inte krockar med skolan.

– Mahmoud är en fantastisk tillgång för oss. Han tar verkligen hand om våra simgrupper på bästa sätt. Tillsammans kan vi erbjuda simundervisning till barn, ungdomar och vuxna från olika länder. Det är ett livsviktigt arbete, avslutar Åsa.