Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Livet vände – fick jobb och egen lägenhet

Huruy blev anställd efter en praktikperiod. Det dröjde inte länge innan han blev en viktig medarbetare. När butiksägaren skulle överta en ny butik behövde han duktiga medarbetare med goda kunskaper om verksamheten och valde ut Huruy. – Jag har fått ett nytt liv, säger Huruy.

Huruy började på serviceutbildning på Eductus. När utbildningen var avklarad var det dags att söka jobb.

– Jag ville ju ha jobb och tänkte att serviceutbildningen skulle vara ett bra steg på vägen. Jag ville mycket, men hade svårt med språket, säger Huruy.

Behövde stöd för att utvecklas

Huruy hade tidigare inte fått det stöd han behövde för att komma in på arbetsmarknaden. För att komma vidare fick han hjälp av en personlig handledare att via tjänsten Stöd och matchning.

– När jag började på Eductus kändes det annorlunda. Alla är glada och hjälpsamma. Det kändes tydligt att min handledare var fokuserad på att vi deltagare skulle komma vidare i livet. Allt vi gjorde var inriktat på jobb.

Genom en praktik fick Huruy chansen att visa vad han gick för och samtidigt träna på svenskan.

– Jag gjorde praktik på en livsmedelsbutik och jag trivdes jättebra. Jag lärde mig hela tiden nya ord och kände direkt att jag ville stanna om det skulle finnas möjlighet.

Huruy hade nära kontakt med sin handledare under hela sin praktik.

– En fördel för dig som praktikant är att det inte alls ställs lika stora krav på ditt kunnande, säger Bernt Schneider som är Huruys handledare. Du kan i lugn och ro lära dig uppgifterna som du ställs inför. I Huruys fall handlar det om att han fick utrymme att öva sin svenska.

– Under praktiken fick jag fick regelbundna besök av Bernt som peppade och följde upp min plan med mig och min chef. Det var i ett gemensamt samtal som min nuvarande chef sa att han ville anställa mig. Han sa att jag var en klippa och det kändes fantastiskt, säger Huruy

Blivit viktig medarbetare

Nu är Huruy fast anställning och har redan blivit en viktig medarbetare. När butiksägaren skulle öppna en ny butik bad han att Huruy skulle följa med.

– Min chef frågade om jag ville följa med och starta upp den nya butiken eftersom jag kan verksamheten och är trygg i mitt jobb. Jag blev så klart jätteglad. Nu jobbar jag mestadels i Linköping. När jag kan så hoppar jag in och jobbar extra i Finspång och ibland i Norrköping.

Trots att Huruy har fått jobb och är avslutat sina aktiviteter på Eductus så håller han kontakten med Bernt.

– När jag är ledig går jag upp till Eductus och tar en kopp kaffe. De är mina vänner. Med deras hjälp fick jag ett nytt liv. Jag fick ett jobb och när jag fick en fast inkomst öppnade sig möjligheten att skaffa en egen lägenhet.

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd i jobbsökandet. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Här får du handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

Vill du veta mer om Stöd och matchning >>