Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Lärde sig svenska och fick jobb på 5 månader

När Sijana började hos oss kunde hon inte ett ord svenska. På bara fem månader har hon gått klart sfi, börjat läsa svenska som andraspråk på komvux och nu fått jobb som tysklärare. – Jag kan knappt tro att det är sant, säger Sijana.

Sijana, 24 år, kom till Sverige från Bosnien i november 2017. Det var kö till sfi och för att inte tappa tid började hon direkt på yrkessvenska trots att hon ännu inte lärt sig svenska. Efter åtta år i Tyskland hade tyska blivit som ett andra modersmål.

Lärde snabbt

– Eftersom jag inte kunde ett ord svenska när jag började på Eductus hade jag med mig en kompis som tolkade, berättar Sijana. Jag hade sån tur att min lärare också hade tyska som andra modersmål. Det betydde jättemycket att kunna kommunicera.

Genom att blanda tyska och svenska fick hon en flygande start i sin språkutveckling. I december började hon på sfi. På bara några månader läste Sijana klart alla sfi-kurser och fortsatt sedan att studera svenska som andraspråk.

”Kan knappt tro att det är sant”

Allt har gått fortare än Sijana vågat hoppas. Nu har hon redan fått jobb som timanställd tysklärare på två av kommunens skolor.

– Jag har fått jobb och min svenska blir bättre och bättre för varje dag. Jag kan knappt tro att det är sant att allt detta hänt på bara fem månader!

Läs mer om yrkessvenska >>

På bilden ses Lena König, utbildare i yrkessvenska, med Sijana.