
Undersköterska | Vård och omsorg
En utbildning som leder till jobb!
Vi erbjuder en Komvux yrkesutbildning inom vård och omsorg. Efter utbildningen blir du undersköterska. Efterfrågan på undersköterskor väntas vara mycket stor under de närmaste åren och möjligheterna att få arbete såväl inom äldreomsorg som på vårdavdelning och mottagning är goda. Nästa utbildningsstart är 15 mars 2021. Sista ansökningsdag 17 januari.
Du kan läsa utbildningen i klassrum eller på distans. Du kan söka klassrum fast vi är mitt i en pandemi. Vi bedriver fjärrundervisning under gällande restriktioner men så fort det går kommer vi att lägga om till klassrumsundervisning igen. I början med små grupper för att sedan när pandemin är över ha hela klasser på plats igen. Våra yrkesutbildningar finns på Mejerivägen 9.
Om utbildningen
Utbildningen är indelad i grundläggande kurser samt fördjupningskurser. Den grundläggande delen innehåller programgemensamma- samt gymnasiegemensamma kurser. Fördjupningsdelen innehåller valbara fördjupningsämnen inom fyra olika yrkesutgångar. Utbildningen är flexibel och anpassas efter dina förutsättningar, förkunskaper och/eller individuella behov.
Utbildningen är på heltid (100%). Utbildningen är totalt på 1500 poäng. Du som studerar på heltid läser ungefär 18 månader. Vi erbjuder två olika studieformer, klassrumsundervisning eller distans.
För att göra undervisningen flexibel och individanpassad används vår lärplattform där kurserna finns upplagda. På lärplattformen finns studiematerial, instuderingsfrågor och övningsuppgifter.
Utbildningen är betygsgrundande på gymnasienivå.
Vanliga frågor om utbildningen –>
Hur ansöker man?
Ansökan sker via Stockholms stads webbplats.
Se instruktioner här (öppnas som pdf).
Vilka förkunskaper krävs?
Du måste ha godkända betyg i svenska från grundskolan, alternativt svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Vi anpassar utbildningen efter dina förkunskaper och individuella behov.
Vad kan man jobba som?
En undersköterska arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Arbetsuppgifterna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Undersköterskor kan arbeta inom olika områden, exempelvis inom äldreomsorg och hemtjänst, funktionsnedsättningsområdet samt hälso- och sjukvård.
Vilka arbetsplatser kan man jobba på?
Vanliga arbetsplatser är till exempel i hemsjukvården, på sjukhus och äldreboenden. De största arbetsgivarna är kommuner och landsting, men privata arbetsgivare blir allt vanligare.
Ingår praktik i utbildningen?
Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen. Där får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Vi väljer noggrant ut och kvalitetssäkrar arbetsplatserna. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.
Hur ser arbetsmarknaden för undersköterskor ut?
Efterfrågan på undersköterskor på vårdavdelning och mottagning väntas vara mycket stor under det närmaste året. Detta beror bland annat på att befolkningen och antalet äldre har ökat, vilket lett till ett växande vårdbehov. Det har under lång tid utbildats för få. Detta innebär att möjligheterna till arbete är mycket goda för undersköterskor på vårdavdelning och mottagning.
Hur lång är utbildningen till undersköterska?
Våra utbildningar är 18 månader långa, alltså ca 1,5 år. Utbildningen är totalt 1500 poäng. Du som studerar på heltid läser ungefär 20-30 poäng per vecka beroende på din individuella studietakt.
Kostar det något?
Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur kostar och den står du för själv. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det finns olika bidrag och lån, kontakta CSN för att ta reda på mer.
Vilka kurser ingår?
Programgemensamma kurser 1100 poäng (A+B-nivå)
- Hälsopedagogik (HALHAL0) 100 poäng
- Medicin 1 (MEDMED01) 150 poäng
- Etik och människans livsvillkor (MÄNETI0) 100 poäng
- Psykologi 1 (PSKPSY01) 50 poäng
- Psykiatri 1 (PSYPSY01) 100 poäng
- Samhällskunskap 1a1 (SAMSAM01a1) 50 poäng
- Specialpedagogik 1 (SPCSPE01) 100 poäng
- Vård- och omsorgsarbete 1 (VÅRVÅR01) 200 poäng
- Vård- och omsorgsarbete 2 (VÅRVÅR02) 150 poäng
- Svenska 1 alt. svenska som andraspråk 100 poäng
Programfördjupning 400 poäng (valbar inriktning, C-nivå)
Funktionsnedsättning (klassrum och distans)
- Socialpedagogik (PEASOC0) 100 poäng
- Specialpedagogik 2 (SPCSPE02) 100 poäng
- Hemsjukvård (SJUHEM0) 100 poäng
- Vård och omsorg specialisering (VADVAR00S) 100 poäng
Hälso- och sjukvård (klassrum och distans)
- Akutsjukvård (SJUAKU0) 200 poäng
- Medicin 2 (MEDMED02) 100 poäng
- Vård och omsorg specialisering (VADVAR00S) 100 poäng
Psykiatri (klassrum och distans)
- Psykiatri 2 (PSYPSY02) 200 poäng
- Samhällsbaserad psykiatri (PSYSAM0) 100 poäng
- Vård och omsorg specialisering (VADVAR00S) 100 poäng
Äldreomsorg (klassrum och distans)
- Äldres hälsa och livskvalitet (GERÄLD0) 200 poäng
- Vård och omsorg vid demenssjukdom (GERVÅR0) 100 poäng
- Vård och omsorg specialisering (VADVAR00S) 100 poäng
Tidigare elever som gått Eductus undersköterskeutbildning
Sharif och Anastasia jobbar nu på äldreboenden. De har båda gått Eductus utbildning till undersköterska. Här berättar de om hur de tyckte att det var att utbilda sig hos oss och hur det är att jobba inom vården.
För vem passar utbildningen?
Att läsa till undersköterska passar dig som har följande förmågor:
Empatisk förmåga: Som undersköterska behöver man ha förståelse för situationen vårdtagarna och de anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd och vård.
Kommunikativ förmåga: Det är viktigt att kunna samtala med vårdtagare, patienter och anhöriga. Yrket har krav på att dokumentera skriftligt.
Noggrannhet: Det är viktigt att vara noggrann och arbeta utifrån vårdplaner/genomförandeplaner samt att följa regler och rutiner på arbetsplatsen.
Samarbetsförmåga: I arbetet samarbetar man med andra undersköterskor, vårdpersonal och anhöriga, därför är det viktigt med en god samarbetsförmåga.
Uppmärksam: Det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd på förändringar i vårdtagarens fysiska och psykiska tillstånd, för att rapportera till andra yrkesgrupper som avgör om förändrade insatser ska ske.
Varför välja Eductus
- Vi har lång erfarenhet av vuxenutbildning.
- Våra lärare har lång erfarenhet av branschen och bred kompetens.
- Vårt mål är att du ska få jobb – det är därför vi finns till.
Fakta om utbildningen
Poäng
1500
Typ
Utbildning
Utbildningsform
Komvux
Nivå
Gymnasial yrkesutbildning
Platser