Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Jobbinriktade workshops för SFI-elever

Oavsett om man går på SFI eller en arbetsmarknadsutbildning hos Eductus så är utbildningen i sig inte målet. Målet är alltid att få ett jobb och utbildningen är ett steg på vägen på mot målet.  Louise Olsson, SFI-lärare på Eductus i Göteborg, har jobbinriktade workshops för sina elever. Det är ett av många exempel där Eductus jobbfokus blir tydligt.

Berätta hur du arbetar med dina SFI-elever för att förbereda dem för arbetsmarknaden?

– Vi arbetar med workshops och temat heter ”Att leva och arbeta i Sverige”. Elevernas fokus under våren har varit att förbereda sig för att söka jobb; skriva cv, personligt brev och muntlig presentation/anställningsintervju. Det är främst elever på C- och D-nivå som kommer på workshopen och jag samarbetar med vår praktikcoach. Mycket handlar om att få sina kunskaper och erfarenheter översatta på ett bra sätt och att förstå den svenska arbetsmarknadens struktur och kultur för cv/personligt brev och anställningsintervju.

Hur är reaktionerna från dina elever?

– Överlag positiv. En del elever kommer på alla pass och deltar i alla de varierande aktiviteter, medan andra vill fokusera på ett specifikt område, t.ex. att skriva cv. Några elever vill ha hjälp med att söka ett specifikt jobb, medan andra elever vill ha ett bra CV för framtiden. Elevernas mål är ju att klara sin SFI och komma ut på arbetsmarknaden så snart det är möjligt. Vi har även haft arbetsmarknadsdag på skolan. Det är en mässa där arbetsgivare, facket och representanter från Eductus arbetsmarknadsutbildningar träffar eleverna för att prata, informera och knyta kontakter. Detta är mycket uppskattat då eleverna får möta potentiella arbetsgivare.

Vad upplever eleverna är de största skillnaderna i att söka jobb i Sverige jämfört med i deras hemländer?

– För många är det första gången som de skriver CV. De tänker ibland inte på att de erfarenheter de har från sitt hemland/andra länder också räknas. När vi övar på intervjuer så har jag fått reaktioner på frågan om vilka som är den arbetssökandes svagheter/mindre goda egenskaper. En del tycker att det är konstigt att man ska vara lite avvaktande gällande löneanspråket vid ett första samtal.

Vilket är ditt bästa tips till dina elever för att de ska få jobb?

– Ha en korrekt och uppdaterad CV. Be någon annan titta på CV/personligt brev för feedback och korrigera eventuella stavfel. Det finns bra mallar på nätet. Ha en CV och minst ett personligt brev som grundmall. Det personliga brevet måste sedan anpassas efter vilken typ av jobb man söker. Se till att det personliga brevet knyter an till plastannonsen och det som efterfrågas.

Ett annat viktigt tips är att träna på den muntliga delen på egen hand eller tillsammans med andra för att kunna presentera sig på ett bra sätt. Om det är svårt att få jobb kan ju praktik vara ett bra sätt att skaffa sig både arbetslivserfarenhet, som eventuellt kan leda till jobb, och meriter/referenser till CVn. Men det viktigaste av allt – läs klart SFI! Många arbetsgivare har som krav att  ska ha klarat D-nivån på SFI. Det finns undersökningar som visar att de SFI-elever som läser klart D-kursen klarar sig klart bättre på arbetsmarknaden och i samhället i stort.

Har du några tips till andra SFI-lärare som blir inspirerade och vill erbjuda liknande workshops för sina elever?

– Den stora utmaningen med workshoptemat har dels varit att översätta arbetslivserfarenheter på ett bra sätt. Det finns ju vissa yrken som inte är så vanliga i Sverige. En annan utmaning har varit att varit att många elever saknar grundkunskaperna i att skriva på dator/använda word dokument. Där måste vi på SFI bli mycket bättre på att erbjuda undervisning i allmän datakunskap. Vi startar en introduktionskurs i allmän datakunskap nu på Eductus i Göteborg och det är något som alla elever borde erbjudas.

Ett annat tips är att arbetsmarknadsdagen var mycket uppskattad. Eleverna fick chans att prata med företag, fackförbund och utbildningsföretag. Vi hade både speeddejting och spontansamtal där eleverna hade möjlighet att ta reda på mer om olika yrken och lämna sin CV. LO var där och informerade. Kollegorna från arbetsmarknad var där och presenterade nästa steg på väg mot jobbet. På förmiddagen hade vi ett ”sistaminuten-workshop” för att skriva CV och personligt brev. Jag tror t o m att vi lyckades peppa de elever som inte riktigt kommit igång med processen att tänka på jobbsökande.