Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Hårt jobb gav fast anställning

Att skaffa ett jobb i Sverige var lättare sagt än gjort. Trots ett helt liv som entreprenör behövdes rådgivning och handledning för att lära sig hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. För Georges del blev det till slut en praktikplats som banade väg till en fast anställning.

George Kasbo kom till Sverige för tre år sedan. Han var tidigare verksam som egenföretagare inom klädbranschen. Likt många andra utrikesfödda så har det varit svårt att hitta ut på arbetsmarknaden.

Vägen till arbete

När George var klar med sfi började han studera yrkessvenska hos Eductus.

– Det var när jag började på yrkessvenska som svenskan lossnade. Jag pratade mycket med mina klasskompisar och då gick det mycket snabbare att lära sig, säger George.

När språket flöt bättre var det dags att ta itu med nästa steg på vägen mot jobb. Han började på Stöd och matchning och fick hjälp av en personlig handledare som matchade honom med de företag som sökte personal med hans profil.

Lärde sig att söka jobb

– När jag gick på Stöd och matchning fick jag stöd och tips på hur man söker jobb och hur det fungerar med praktik. Jag var med på workshops och fick diskutera med andra arbetssökande om hur de gjorde för att söka jobb. Jag lärde mig hur man tar kontakt med företag och letar efter dolda jobb.

Ser yrket som konst

Efter ett tag kom George i kontakt med en skomakare som behövde rekrytera skickliga hantverkare.

– Jag gjorde först praktik i två månader innan det övergick till en fast anställning. Jag tycker verkligen om skomakaryrket. Arbetet är inte stressigt. Jag ser det faktiskt som konst. Jag lär mig hela tiden mer och får mer ansvar.

– Mitt bästa tips till andra arbetssökande är att kämpa hårt. Jag gav inte upp och nu har jag ett jobb. Jag är så glad och tacksam för den hjälpen jag fått av mina lärare på Eductus.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att skaffa jobb >>