Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Gick från Sfi-utbildning i klassrum till distans på nolltid

På Eductus skola i Jönköping, där det normalt sett är hundratals elever som har lektioner, pratar och umgås i fikarummet, är det just nu väldigt tyst. Klassrummen gapar tomma när eleverna är hänvisade till studier på distans på grund av den pågående coronapandemin. Men det råder ändå en febril aktivitet på personalens kontor. Distanslektioner, filminspelningar, konferenssamtal och digital kommunikation har blivit lärarnas nya vardag.

Hastig omställning för både elever och lärare

Martina är Sfi-lärare och jobbar just nu med en klass som läser svenska för invandrare, Studieväg 1A. Hennes elever har ingen eller bara några års skolbakgrund och är precis i början av sin utbildning i svenska.

– De hade precis kommit igång att läsa och skriva lite på svenska, när beskedet kom i slutet av mars att all vuxenutbildning omgående skulle ställas om till distans- och fjärrundervisning. Då fick eleverna två dagar på sig att förbereda sig inför studier på distans, berättar Martina.

Förutom att eleverna endast har grundläggande kunskaper i svenska, är hela den digitala världen ny för de flesta i klassen, så det var en utmaning att på så kort tid rusta eleverna så att de skulle kunna genomföra studierna utifrån de nya förutsättningarna.

– Helst av allt vill eleverna vara på skolan, säger Martina. De uppskattar det sociala umgänget, interaktionen med lärare och andra elever samt stödet från lärarna.

Nytt upplägg för distansundervisning

På skolan har man skapat ett upplägg som fungerar bra för såväl lärare som elever. Skolan skickar hem material i pappersform till eleverna för en vecka i taget. Varje morgon kommer ett anslag i lärplattformen, där det finns länkar till filmer med genomgångar och förklaringar av dagens uppgift. Det finns också ljudfiler med inläst text som eleverna lyssnar på. Sedan tränar de på att läsa samma text själva.

– När de har gjort en uppgift ska de fotografera den och skicka in den till sin lärare senast klockan 12 samma dag. Därefter får de individuell respons på sitt arbete och dagen efter finns det en genomgång med facit i lärplattformen, berättar Martina.

Lärare och elev ringer också varandra två gånger i veckan via WhatsApp. De använder då kamerafunktionen och tar även hjälp av språkstöd som talar tigrinja, arabiska eller dari om det behövs. Det är viktigt med den sociala kontakten och för att lärarna ska kunna fånga upp eventuella frågetecken kring studierna.

Studietekniken viktig när man pluggar på distans

Studie- och yrkesvägledaren på skolan har gjort en film om studieteknik åt eleverna. Det är viktigt att börja studera klockan åtta varje morgon och ta raster som vanligt även om man studerar på distans hemifrån. Eleverna uppmanas också att repetera genom titta på de filmade genomgångarna och läsa texterna flera gånger.

– Det har fungerat över förväntan och på tre veckor har den nya strukturen satt sig bra. Jag är imponerad av elevernas insats och alla jobbar hårt nu för att inte tappa fart i sin utbildning. Det är väldigt roligt att se, men vi får ändå hoppas att vi snart får se skolan full av elever igen, avslutar Martina.

 

Läs mer om Sfi på Eductus

Läs mer om hur det är att läsa komvux på Eductus