Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Gemenskap gav motivation och jobb

Annelie är 48 år och bor i Lidköping. Hon jobbade många år inom industrin, men företaget genomgick en omställning och Annelie blev av med jobbet. Efter tre år som arbetssökande fick hon hjälp och nu har hon en fast anställning på Lidköpings kommun.

Annelies historia är inte ovanlig. Företaget hon arbetade på skar ner och tvingades säga medarbetare. För Annelie innebar det starten på en längre tid som arbetssökande. Efter tre år som arbetssökande började hon hos oss på Stöd och matchning.

”Hur svårt kan det vara”

Tillsammans med sin handledare på Eductus gjorde Annelie en plan. De arbetade efter en coachingmodell som heter NÖHRA (scrolla ner på sidan för en beskrivning av modellen).

– Jag brukar jobba efter en modell som heter NÖHRA (se beskrivning och film längre ner på sidan), berättar Lollo Bloom, handledare på Eductus. Med modellen som verktyg bryter vi ner problem, definierar hinder och en plan förbi dem. Helt plötsligt skapas en känsla av “hur svårt kan det vara” vilket gör att man lättare kommer igång.

Annelie gick på workshops, fixade till sina ansökningshandlingar och utnyttjade tiden på Eductus väl.

– Jag såg tiden på Eductus som ett jobb. Jag kom snabbt igång och jobbade på. Jag registrerade mig på olika bemanningsföretag och vikariepooler.

Gemenskap i gruppen

Att söka jobb på egen hand kan kännas ensamt. För Annelie var den social biten en viktig pusselbit som gav motivation.

– Det är lätt att skjuta på saker och tänkta att jag tar det sen när man söker jobb själv. Stödet från mina handledare och gemenskapen vi hade i gruppen var jätteviktig. Vi som gick på Eductus samtidigt sökte jobb tillsammans. I gruppen pushade vi och tipsade varandra.

Det dröjde inte länge innan Annelie blev kallad till intervju på Lidköpings kommun.

– Jag sökte ett jobb på Intern service på kommunen. Efter det gick allt snabbt och jag fick jobbet. Det känns jättebra!

– Jag vill tipsa andra jobbsökande om att söka till kommunen, säger Annelie. Börja med att registrera dig i kommunernas vikariepool. Det är ett sätt att få in en fot.

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd i jobbsökandet. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Här får du handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

Vill du veta mer om Stöd och matchning >>

NÖHRA-modellen steg för steg

Nuläge: För att ha en utgångspunkt börjar du med att beskriva ditt nuvarande läge och situation. Var detaljerad.

Önskat läge: Hur ser ditt önskade läge ut? Vad vill du uppnå? Var detaljerad. Detta är målet.

Hinder: Vad hindrar dig från att nå ditt önskade läge? Vilka svårigheter finns?

Resurser: Vilka resurser finns runtomkring dig? Vilka resurser har du själv? Vem kan hjälpa dig och hur?

Aktiviteter: Hur kan du gå vidare för att ta dig till önskat läge? Lista upp vad du kan göra och när. Skriv handlingsplan med steg på vägen mot målet.

Här kan du se coachen Kjell Enhager förklara NÖHRA-modellen