Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Från utvisningsbeslut till fast jobb

När Momo fick ett ultimatum av Migrationsverket gjorde hans handledare Bernt en blixtinsats. Det ledde till en praktikplats och sedan ett fast jobb. – Det jag känner går inte att beskriva, berättar Momo.

Efter en tid som arbetssökande började Momo på Stöd & Matchning med språkstöd hos Eductus.

Tydligt sikte på jobb

Momo och Bernt gjorde en plan som bland annat innefattade bra ansökningshandlingar, fokus på dolda jobb och att gå på företagsbesök. De första månaderna var fokuserade på språkinlärning och introduktion av den svenska arbetsmarknaden. Genom att förstå hur arbetsmarknaden fungerar går det snabbare att hitta jobb.

– Jag stortrivdes, säger Momo. Det var faktiskt roligt varje dag. Vi hade en stark gemenskap och ett tydligt sikte på jobb.

Momo ville ha ett jobb och tog chansen att utnyttja sin tid med handledare på så bra som möjligt.

– Momo var en ambitiös deltagare, säger Bernt Schneider som arbetar handledare på Eductus i Finspång. Han var både engagerad och delaktig på föreläsningar och språkövningar. Han jobbade fokuserat för att hitta ett jobb.

Efter ett par månader hos Eductus fick Momo plötsligt ett samtal från Migrationsverket. De meddelade att Momo var tvungen att hitta ett jobb omgående eller återvända till Burundi.

– Jag berättade om min situation för Bernt som direkt ringde runt till sitt företagsnätverk för att se om någon hade en praktikplats som kunde leda till jobb.

Praktik övergick till fast anställning

Efter ett par dagar hörde en bilverkstad av sig och ville träffa Momo. Arbetsgivaren var beredd att ge Momo en chans att visa vad han gick för. Hårt jobb och mycket vilja gjorde att praktiken övergick till en fast anställning. Då var det bara en månad kvar till utvisning.

– Det jag kände går inte att beskriva. Jag väntar fortfarande på slutgiltigt besked från Migrationsverket men jag är inte så orolig. De säger själva att det kommer att lösa sig.

Trots att det gått ett halvår sedan Momo slutade på Eductus så går han dit någon gång i månaden och säger hej till sina vänner.

– Jag är otroligt tacksam. Med ett fast jobb kunde jag ordna en egen lägenhet. Det känns som att mitt liv äntligen har börjat. Tack Eductus!

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd i jobbsökandet. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Här får du handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

Vill du veta mer om Stöd och matchning >>