Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Från serviceutbildningen till cafédröm i Färgelanda

Annelis bästa tips till arbetssökande är att våga. Själv hjälpte modet henne att gå från långtidsarbetslös (bedrövligt ord va?) till caféägare. Men vi börjar från början.

2008 var ett tufft år. Världsekonomin var i kris efter att bolånemarknaden i USA hade brakat samman. I Sverige klarade vi oss bättre än många andra marknader, men konjunkturen dök och företag tvingades säga upp medarbetare. En av alla som fick lämna sitt jobb var Anneli Francis.

Anneli är 50 år och bor i Färgelanda, efter år av timjobb och arbetssökande klev hon våren 2014 innanför portarna på Eductus i Uddevalla. Det blev början på något helt nytt.

Hon började läsa Serviceutbildningen med inriktning mot besöksnäring. Utbildningen är en arbetsmarknadsutbildning med fokus på serviceyrken, som utvecklas tillsammans det lokala näringslivet. Anneli berättar att utbildningen lärde henne en massa bra saker som hon har nytta av nu. Idag driver hon nämligen ett eget café! Hur gick det till?

Jag började med APL (Arbetsplatsförlagt lärande) på Café Mix, som sedan blev till anställning och efter det tog jag över hela caféet i december 2014, berättar hon.

Anneli trivs med sin nya tillvaro, hon tycker att det känns jättebra. Caféet har hon bytt namn på. Idag heter det Café Heta Bönan. Det går bättre och bättre med beställningarna, både från privatpersoner och den offentliga sektorn. Men det blir långa dagar, tillägger hon leende.

Och så till det där tipsen, vad ska man göra om man är arbetssökande?

VÅGA! Och ska du ta över en verksamhet eller starta eget, gör marknadsundersökningar innan så att du har lite kött på benen, avslutar Anneli.

Maria Lindskog som var Annelis lärare under utbildningen är stolt över sin elev, och det är hon som har bett henne berätta om sina erfarenheter. Vi är jätteglad att vi har fått del av berättelsen, tusen tack!