Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Frågor till jobbexperten

Vi har haft chattstund med en av våra handledare inom Stöd och matchning. Många intressanta och varierande frågor tyckte vi och bestämde därför att lägga upp frågorna och svaren som ett blogginlägg. Kanske finns svaren på någon av dina frågor kring jobb och arbetsmarknad här.

Eductus: Hej på er! Nu är jag här, det är bara att sätta igång och ställa frågor!

KL: hur ska man som nyutbildad 21-åring kunna nå in i företag?

Eductus: Allt handlar om att kunna visa på ett stort engagemang och vilja, det är det absolut viktigaste. Motivation slår klass!

Liv: Hur tycker du att ett personligt brev bäst är formulerat?

Eductus: Det är viktigt att gå rakt på sak. Börja inte med att säga vad du heter och prata om dina intressen. Arbetsgivaren är intresserad av att veta vad du kan tillföra företaget. Börja med att visa ett stort intresse för tjänsten och förklara VARFÖR och fortsätt med att också konkretisera på vilket sätt du kan tillföra företaget det som de önskar eller behöver.

Göran_48: Jag har länge arbetat inom ett och samma område, men skulle vilja göra något nytt. Är det för sent för någon i min ålder att börja om på nytt? Vad är ditt bästa tips där? Hur går jag tillväga?

Eductus: Det är självklart aldrig försent att börja tänka i nya banor, allt handlar återigen om din motivation. Det viktigaste är att tänka över om man är beredd att göra jobbet och uppoffringen det ofta är att gå igenom en förändring. Ett bra tips är att gå och prata med en jobbcoach eller en studievägledare och bolla dina tankar och idéer kring detta. Vad finns det för konkreta möjligheter för dig, vad finns det för vägar att välja inom det eller de områden du funderar på? Viktiga frågor att börja fundera på.

Peter: Vilka branscher spår du kommer vara som mest attraktiva de närmsta åren?

Eductus: Jag tror att arbetet med människor är en bra bransch att satsa på, vi går mot en ännu mer kravfylld tillvaro och behovet av att jobba med det mänskliga kapitalet och de mjuka värdena tror jag kommer att öka. Exempelvis kommer det att behövas många människor inom vård och omsorg. Samtidigt har vi en teknisk utveckling som gör att arbeten inom teknik också är en bra bana att satsa på om intresset finns inom det. Det viktigaste i slutändan är att välja att arbeta inom något som passar dig själv och som du tycker är spännande och intressant.

Cissi: Om man har hört av sig till ett företag som man vill jobba för, via mejl. Hur lång tid ska man vänta innan man följer upp? Ska man ringa då eller mejla igen? Tycker de att man är jobbig om man är ”på”, eller framstår man som alert?

Eductus: Jag brukar säga att man kan aldrig vara ”för på” – bara man tar kontakten på rätt sätt. Rätt sätt är en positiv och intresserad kontakt som inte ställer krav på att få veta när en tjänst skall tillsättas eller massa ja och nej frågor. Ställ öppna frågor och visa att du vill ha mer information och fråga om de kan berätta mer om tjänsten o.s.v. En bra tumregel är att ringa 2-3 dagar efter skickat mail – då har de fått lite tid på sig att observera och kanske läsa igenom din ansökan.

Gussen_1992: Vad gör man om man inte vet vad man vill bli???

Eductus: Då går man exempelvis till en studievägledare eller en jobbcoach och jobbar med frågan. Ingen kan berätta för dig vad du vill men en jobbcoach eller en studievägledare kan hjälpa dig att hitta det som finns inom dig. Svaret har du själv men vi kan hjälpa dig att hitta det. Andra vägar är självklart att själv titta på vad det finns för möjliga tjänster och företag och leta information försöka hitta en möjlighet att prova på yrken genom praktik eller såklart anställning.

Anna-Karin: Hur gör man sig attraktiv som pensionär? Jag vill bara inte sluta arbeta, men har heller inte så lätt att få jobb.

Eductus: En pensionär har mycket bra med sig i bagaget. En ofta lång och bred livserfarenhet som är viktigt för alla företag. Ofta en helt annan flexibilitet på så vis att det kanske är lättare att jobba enstaka tider. En pensionär är ofta i större utsträckning klar med livet kring att uppfostra barn, vabba och flytta sin bostad. En större trygghet att förmedla än den unga generationen. Det gäller helt enkelt att lyfta och kasta ljus på de stora fördelarna man har med sig.

Hanniz: Hur gör man sig för att bäst skilja sig från mängden? Långt eller kort CV?

Eductus: Ett CV bör aldrig vara längre än en sida med undantag från väldigt speciella tjänster. Längden på ditt CV styrs bara genom dina erfarenheter men i de allra flesta fall så klarar man sig på en sida. Det viktiga är sen HUR du presenterar ditt innehåll. En lättöverskådlig struktur beträffande tidsintervall, tjänst/studieinriktning och företag/skola är viktig samt kronologisk ordning inom alla avdelningar.

Elin: Hur gör man för att bli jobbcoach?

Eductus: I min värld är det viktigt att ha erfarenhet från arbetslivet till att börja med. Svårt att coacha om du inte vet hur det är att jobba själv eller vara arbetssökande själv. En bra utbildning inom arbetsvetenskap eller beteendevetenskap är oftast det som önskas. Egen företagare kan också vara viktiga erfarenheter. Att ha jobbat med rekrytering och bemanning är en god erfarenhet som också är väldigt nyttig.

Johan_Malmö: Hur brukar det fungera om man bor i en annan stad och söker ett provjobb någonstans – kan företaget hjälpa till med tillfälligt boende?

Eductus: Det kan absolut hända att företaget kan hjälpa till med boende men det är inget man skall ta för givet eller räkna med. När du söker jobb på annan ort som inte ligger inom en ”normalt” pendlingsavstånd så bör du också vara tydlig med att du verkligen vill jobba på orten. Även om du motsvarar krav på kompetens och utbildning kan arbetsgivaren se det som ett problem om inte bostadsmöjligheterna är lösta. Bra är därför att trycka på att flickvän/pojkvän eller släkt, vänner bor där så arbetsgivaren lättare känner att det kommer att fungera även privat och socialt.

Stina: Vart ska man vända sig om man inte trivs med hur ledningen styr på jobbet?

Eductus: I första hand skall man såklart ta dialogen med sin närmaste chef på ett positivt och konstruktivt sätt och förklara hur du känner eller ser på det. Ta din egen del i det hela och försök mötas. Går inte detta kan man prata med facket om det är något som de kan hjälpa till med, det beror ju på vad det är för problem såklart. Ibland kan det helt enkelt vara så att dina värderingar inte stämmer överens med företagets och då kan det i slutändan vara så att man behöver flytta på sig på något vis.

Charlie: Har gymnasieutbildning och bra betyg, men vet inte vad jag ska söka. Har du några förslag? Jag har ju liksom ingen erfarenhet.

Eductus: Det är i första hand lättast att söka jobb inom din gymnasieinriktning. Andra vägar att gå om din gymnasieinriktning inte alls stämmer längre med vad du vill göra är att gå via ditt personliga nätverk, sök jobb via dina kontakter helt enkelt. Ibland kan det vara bra att ta vilket jobb som helst, bara för att ha något att utgå ifrån. Jobb där du får ta eget privat och socialt ansvar är ett bra kvitto för din väg vidare till nya jobb och som också kommer göra det lättare för dig att komma på vart du vill sikta på längre fram.

Lalle: Jag skulle vilja ha ett jobb utomlands. Gärna på projekt. Var hittar jag det?

Eductus: Gå in och titta på Arbetsförmedlingens hemsida. Där hittar du platsbank för utlandstjänster. Prova även på att googla fritt om det är något specifikt land eller bransch du tänker på.

Pia: Hur gör man om man är anställd på ett företag, men samtidigt vill söka jobb på något annat ställe? Alltså, om man inte vill att de ska få reda på att man söker annat? Kan man säga det på intervjun utan att det verkar konstigt? Och gör avsaknaden av referenser på det nuvarande företaget det svårare att få jobb?

Eductus: Det är ett vanligt problem, det handlar ju även det lite om lojaliteten mot sitt företag. Självklart är det ok att söka andra jobb även inom konkurrerande företag. Vad man kan göra är att be om diskretion och att din ansökan behandlas så i första steget då du exempelvis trivs bra på ditt nuvarande företag. Oftast har företagen en förståelse för detta och har du jobbat tidigare brukar man ofta använda tidigare referenser i första steget. Kanske först när det är riktigt nära att bli just du som anställs som företaget tar referensuppgifter med din nuvarande chef. Det är dock inte ovanligt att referenser från nuvarande jobb uteblir.

Eductus: Då var chatten slut här fick jag reda på! Tack för alla frågor! 🙂 Ha en fin dag och lycka till med ert arbetssökande och vägval i livet!

 

Vill du också ställa frågor till jobbexperten?

Skicka ett mail till marknad@eductus.se så meddelar vi dig när nästa chattillfälle kommer.