Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Fick jobb bara 3 dagar efter utbildningen var klar

Amaniel 34, kom till Sverige från Eritrea 2013. Efter att ha läst sfi och några komvuxkurser påbörjade han vård- och omsorgsutbildningen hos Eductus i Örebro.

– Jag var bara arbetslös 3 dagar efter att jag slutfört utbildningen, säger Amaniel. Sen fick jag jobbet som undersköterska.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Jag fick jobbet på intensivvårdsmottagningen (IVA) eftersom jag gjorde min sista praktik där. Jag var där i 4 veckor. Sedan kontaktades jag via e-post, chefen på IVA undrade om jag var intresserad av att jobba hos dem. Jag blev väldigt glad, och sa ”ja, absolut”. Det var en chans för mig att utvecklas, något som jag inte kunde tacka nej till!

Det började som ett vikariat som undersköterska på heltid som skulle vara i ett år. Men ganska snabbt övergick det till en fast anställning.

Vilken utbildning gick du hos Eductus och vad var det viktigaste du lärde dig?

– Vård- och omsorgsutbildningen, med inriktning Hälso- och sjukvård. Jag har bara positiva minnen av hela utbildningen, men minns särskilt kurserna Akutsjukvård och Medicin 2, eftersom jag tyckte dem var spännande och väldigt lärorika. Jag tycker också att jag lärde mig otroligt mycket genom att vara ute och praktisera.

Beskriv hur det känns att ha fått jobb?

– Det känns helt otroligt! Jag trodde aldrig jag skulle jobba på IVA. Den tanken hade aldrig slagit mig, kanske för att det kändes för svårt och avancerat. Trots att jag valde inriktning Hälso- och sjukvård, tänkte jag att jag i framtiden kommer att jobba inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller inom äldreomsorgen. När jag kom till Sverige tänkte jag att jag kanske skulle jobba som snickare eller truckförare. Tänk vad fel jag hade!

Vilket är ditt bästa tips till andra arbetssökande?

– De flesta invandrare som kommer till Sverige tror att det inte finns några jobb, att det är svårt att få jobb. Men om man får utbildning kan man få ett bra jobb. Det behövs undersköterskor överallt, jag uppmuntrar andra att välja den här vägen, att om man får chansen att utbilda sig så ska man ta den. Jag uppmuntrar andra arbetssökande att välja samma väg som mig, att utbilda sig inom vård- och omsorg. Det är roligt att jobba inom vården, man får hjälpa andra människor! Att få se svårt sjuka människor bli bättre. Jag känner att mitt arbete betyder något, att jag gör skillnad, det är en häftig känsla.

Kan du rekommendera Eductus till andra arbetssökande? Varför?

Jag rekommenderar Eductus eftersom chansen att få jobb är stor, och eftersom de hela tiden strävar efter att eleverna ska gå ut i jobb efter utbildningen. Jag har också känt mig stöttad hela vägen av lärarna. Det var en bra språngbräda för att läsa vidare sen, eftersom man får 1500 p på gymnasienivå.