Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Dolt jobb blev vägen in på arbetsmarknaden

För Maja blev ett dolt jobb vägen in på arbetsmarknaden. Genom sin handledare fick hon kännedom om att en av stadens idrottsklubbar sökte en kanslist. En spontanansökan och en intervju senare så var jobbet hennes.

Maja är 43 år och bor i Lidköping. Hon arbetade tidigare på vikariat som tog slut och därpå följde ett år som arbetssökande. Till slut fick hon möjlighet att gå på serviceutbildning genom Arbetsförmedlingen. När utbildningen var klar startade hon på Stöd och matchning. Det innebar att hon fick en personlig handledare som hjälpte henne att se över ansökningshandlingarna, sparrade i intervjuteknik och hjälpte till med företagskontakter. Det var till slut ett dolt jobb som blev vägen in på arbetsmarknaden (läs mer om dolda jobb längre ner på sidan).

Hur gick det till när du fick jobb?

– Det var min handledare, Lollo, som hade fått tips om att Lidköpings AIK sökte en kanslist. Jag gjorde en spontanansökan och blev kallad till intervju. Hade jag inte haft en handledare som hjälpte mig genom sitt nätverk så hade jag antagligen inte fått reda på att LAIK behövde personal.

Hur känns det att ha ett jobb?

– Jag är så glad för att jag fått ett jobb som passar mig som hand i handsken. Jag trivs jättebra.

Har du några bra tips till andra jobbsökare?

– Till alla andra som söker jobb skulle jag bara vilja säga ”håll ut!”. Det är tungt att söka jobb, men ge inte upp för plötsligt händer det.

Dolda jobb

Dolda jobb är tjänster som inte utannonseras på traditionellt sätt och därför inte är synliga för allmänheten. Företag vill ha snabba, effektiva och billiga rekryteringsprocesser och använder därmed andra vägar för att hitta rätt kandidater. Här är några kanaler där du kan hitta dolda jobb:

  • Forum
  • Företags hemsidor
  • Företagsbesök
  • Nyhetsbrev
  • Dagstidning (leta t ex efter företag som expanderar)
  • Mässor
  • Nätverk (öka ditt nätverk inom branscher där du vill jobba)
  • Intresseorganisationer
  • Sociala medier (Linkedin och Facebook)
  • Vänner och bekanta

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd i jobbsökandet. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Här får du handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

Vill du veta mer om Stöd och matchning >>