Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Barnskötarutbildningen gav jobb direkt

Bristen på utbildad personal inom barn- och fritidsområdet är stor i Sverige. Den som väljer att utbilda sig till barnskötare blir hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Det kan Sanela Samardzic vittna om. Två veckor efter hon blev färdig med sin barnskötarutbildning hos Eductus fick hon jobb på en Reggio Emilia-inspirerad förskola.

– Jag hade inte tid att gå fyra år på universitetet för att skaffa mig en akademisk examen, så en yrkesutbildning inom barn och fritid lät perfekt, berättar hon.

Sanela kommer från Kroatien men har bott i Sverige i tio år. Hon är utbildad klädtekniker men eftersom många textilföretag flyttat arbetstillfällena utomlands beslutade hon sig för att byta bana. Den åtta månader långa utbildningen hos Eductus blev vägen till en ny karriär och idag jobbar hon på en förskola.

”Det var tufft men jag klarade det”

– Jag har alltid tyckt om att umgås med barn och jag har ofta passat mina vänners barn. Nu när jag jobbar känner jag att jag har nytta av allt jag lärt mig på utbildningen, framför allt de pedagogiska delarna. Det är också dessa jag är mest intresserad av. Jag inser att det finns mycket kvar att lära och jag har redan hunnit gå en tvådagarsutbildning via jobbet, berättar hon.

Att det ingick praktik (APL) på utbildningen var viktigt för Sanela.

– Många av mina klasskompisar hade redan jobbat med barn, men det hade inte jag så för mig var praktiken en chans att testa det jag lärt mig i verkligheten. På utbildningen hade vi undervisning två dagar varje vecka och övrig tid studerade vi på egen hand. Jag och mina klasskamrater satt ofta på biblioteket. Eftersom jag själv har små barn arbetade jag disciplinerat på dagarna så att jag kunde vara med dem på kvällarna. Det var tufft, men jag klarade det, säger hon.

Fick napp direkt

Disciplinen och beslutsamheten gav resultat. Hon hann bara skicka in tre jobbansökningar innan hon fick napp. Två veckor efter hon var färdig med utbildningen hade hon redan fått jobb.

– Det finns otroligt mycket jobb och när vi gick ut skolan hade faktiskt alla i klassen fått anställning. Många gick dessutom på vikariat under utbildningens gång och fick fast anställning direkt efter, berättar Sanela.

– Jag är jättenöjd med mitt val att utbilda mig inom barn och fritid. Jag har underbara kollegor, jobbet är stimulerande och man blir aldrig fullärd. Om man vill jobba med barn så kan jag varmt rekommendera den här utbildningen, säger hon.

LÄS MER: Vill du studera en utbildning inom barn och fritid?