Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Avslutningsceremoni för snabbspåret i Örebro

Det var stort intresse för att få gå på Snabbspåret för lärare och förskollärare med utländsk examen vid Örebro universitet. 120 personer sökte, de allra flesta från Syrien. I regi av Örebro universitet, Arbetsförmedlingen och Eductus har 57 elever genomgått utbildningen. Detta firades vid en glädjefylld avslutningsceremoni på universitetet.

I 26 veckor har 57 lärare med utländsk examen läst kursen ”Att vara lärare och förskollärare i svensk skola” där teori har varvats med arbetsplatsförlagt lärande och Yrkessvenska. Nu går de vidare till arbete, praktik eller fortsatta studier i svenska som andraspråk. En av deltagarna har redan fått sin svenska lärarlegitimation, andra siktar på att komplettera sina utbildningar. Några kommer att få sin legitimation när de läst klart SVA 3 (svenska som andraspråk 3).

– Jag vill tacka både Eductus och Örebro universitet för det fina arbete som gjorts. De olika snabbspåren är Arbetsförmedlingens viktigaste uppdrag idag, säger Annika Carlsson från Arbetsförmedlingen.

Svenska skolsystemet bäst i världen

Eleverna som gått på Snabbspåret var delaktiga i ceremonin och bjöd på tacktal, dikter och skönsång. En av eleverna som uppträdde var Mohamad från Damaskus i Syrien. Han är ursprungligen musiker och musiklärare.

– Det viktiga för mig har varit att lära mig de regler som Skolverket kräver. Praktiken har gett mig möjlighet att lära mig den svenska skolkulturen. Regler och kultur skiljer sig åt mellan Syrien och Sverige, säger Mohamad. Han berömmer det svenska skolsystemet och menar att det är bäst i världen.

Glädje och tårar

Under rosceremonin fick alla elever ta emot kursintyg och en rosa ros. Det var en dag som innehöll både glädje och tårar. SVT har gjort ett inslag om våra duktiga elever. Se hela inslaget här.

Kursomgång 2 är halvvägs genom sin kurs och för kursomgång 3 planeras start till hösten 2017. Sista ansökningsdag är den 15 april.

Hälsningar från lärarna i Yrkessvenska i snabbspår: Susanne Wannhagen, Karin Danielsson, Sheila Osmanagic, Kai Olsson, Ann-Katrin Knutshed, Jana Radic, Andreas Anell, Eva Noble