Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Att jobba är friskvård för mig

– Min kropp protesterar och jag har ont överallt, men jag åker in till jobbet i Finspång ändå. Vet att jag mår så mycket bättre efter ett jobbpass. Jag ser det som bästa friskvården säger Ulf Jebsen Polenius, som efter en längre tids sjukskrivning och arbetslöshet nu arbetar inom sitt drömyrke.

– Mat och restaurang har varit ett tema hela mitt liv säger Ulf. Jag började med restaurangskola i Flottans Ubåtsflottilj, gick sedan vidare till Lilla Hasselbackens krog & restaurang i Norrköping.

Ulf arbetade sedan som köksmästare och kökschef på olika krogar och hotell. Efter många år i branschen sa kroppen till slut ifrån. Det tunga köksarbetet och stressen ledde till förslitningar och värk i hela kroppen. Karriären inom restaurang verkade över.

Kroppen sa ifrån

– Jag fortsatte att köra färdtjänstbuss, men till slut sa kroppen sa ifrån totalt.

Efter råd och tips från sin handläggare på Arbetsförmedlingen började Ulf på Eductus i Finspång inom programmet förstärkt arbetsträning.

– Jag fick en bra start då jag träffade en handledare som såg mig och mina visioner och drömmar och som trodde på mig. Han såg möjligheter. Även om jag måste ta små steg så gick det framåt. Nu hade jag också en kontaktperson som fanns där när jag behövde stöd för att våga ta nästa steg.

Nyttja erfarenhet och kompetens

– Min idé var att arbeta som konsult och hjälpa restauranger att höja upplevelsen för gäster och anställda genom nya menyer, erbjudanden, yrkeskläder, barnaktiviteter, after work, skyltning, marknadsföring samt utbildning av kockar och övrig personal. Jag kontaktade restauranger och det dröjde inte länge innan jag fick min första kund. Jag började med praktik/arbetsträning och fick då en chans att testa konceptet och samtidigt känna vad hur kroppen reagerade. Trots att kroppen protesterade och gjorde ont så kändes det som friskvård för mig. Jag hade nytta av min erfarenhet och kompetens och utvecklingen gjorde att jag mådde bättre.

Ulfs handledare på Eductus tog tidigt upp frågan om möjlighet till anställning. Förhandlingar inleddes och resultatet blev en anställning. Idag jobbar Ulf 75%. Anställningen gör att privatekonomin förbättrats och han har råd att bekosta friskvård i form av naprapat, privat sjukgymnastik och massör. Ulf har startat upp en egen matblogg och jobbar med text och bild för att så småningom även ge ut en kokbok.

Ingenting är omöjligt

– Ingenting är omöjligt! Min envishet och tro på mina idéer ledde till jobb och bättre hälsa. Men det hade inte gått utan min handledare på Eductus. Han såg trodde på mig och där fick jag möjlighet att pröva mina tankar och idéer. Tack.

Tack Ulf för att du delat din inspirerande historia! Lycka till!