Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Anställningsintervju

Genom att bli kallad till en anställningsintervju har du lyckats skapa intresse för din person hos arbetsgivaren, grattis!

Många känner nervositet inför anställningsintervjun. Det är därför viktigt att förbereda sig på bästa sätt för att minska nervositeten och stärka självförtroendet. En tröst kan vara att desto fler anställningsintervjuer du går på desto bättre blir du och desto mer lär du dig. Efter ett antal genomförda anställningsintervjuer kommer du att ha byggt upp en god självkänsla och nervositeten avtar.

En anställningsintervju ger arbetssökande och arbetsgivare chans att lära känna varandra. Det är ett utmärkt tillfälle för dig som arbetssökande att få mer information om företaget och jobbet du är intresserad av.

Hur förbereder man sig för en anställningsintervju?

Inför en anställningsintervju gäller det att förbereda sig väl. Öva på vanliga intervjufrågor och be gärna en vän göra en övningsintervju med dig. Prata högt när du övar på svar. Öva också in en kort presentation om dig själv. Du ska kunna presentationen som rinnande vatten och den ska göra intervjuaren intresserad av att höra mer om dig. Om du lär dig en bra hisspresentation har du alltid ett utmärkt svar på frågan ”Kan du berätta lite om dig själv?”

Läs igenom jobbannonsen några extra gånger, styrk under sånt som du tror arbetsgivaren tycker är viktigt. Se till att lyfta fram på vilket sätt du matchar annonsen under intervjun. Läs på om företaget eller yrket, förbered utifrån det ett par frågor om företaget.

Klädsel

Det kan vara svårt att veta hur man ska klä sig vid en anställningsintervju. Intervjutillfället är ofta första och ibland enda chansen att ge ett gott intryck på arbetsgivaren. Det är därför viktigt att vara rätt klädd för den typ av tjänst man söker.

Om du söker jobb på en bank eller advokatbyrå kanske en nypressad mörk kostym passar bäst. Söker du jobb som butiksbiträde eller någon enklare kontorstjänst kanske det räcker med någon snygg, välstruken skjorta och mörka bomullsbyxor eller medellång kjol.

Det enklaste sättet att få reda på hur man bör klä sig är att studera företagets hemsida och se om där finns några bilder. Ett annat alternativ är att besöka företaget och se vad för klädkod som gäller. En tumregel är att det alltid är bättre att vara lite för finklädd än nerklädd.

 

#eductus