Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Ahmad inspirerar

Den mänskliga sidan av integrationsdebatten missas ofta, men det är här de sanna hjältarna bor. När integration berättas om ur ett mänskligt perspektiv får räkneexempel och fördelningsnycklar flytta på sig för att lämna plats åt mod, styrka, vilja och omtanke.

Hallandsposten har berättat om Ahmad och hans familjs flykt från ett söndertrasat Syrien till tryggheten i Laholm. Artikelserie ”Vägen in” gjorde också en intervju med Ahmad. Dessutom har Ahmad åkt runt på baksidan av en buss i samband med en kampanj som Eductus i Halmstad gjorde i vintras. Man kan säga att Ahmad är världskändis i hela Halland.

Hans och familjens historia är smärtsam men också hoppfull. Ahmad är den mänskliga sidan av en integrationsdebatt som ofta speglas i siffror. Genom att läsa om flykten från Hommes, mottagandet i Sverige och hur han och hans fru åter lyckats bygga upp en trygg tillvaro, i Laholm lär vi oss mer om integration än vad siffror och statistik någonsin kan säga oss.

Ahmad berättar bland annat att han såg tre utmaningar framför sig i det nya landet. Språket, jobb och traditioner.

Språket fixade han via SFI-kurser på Eductus, tätt följt av studier i yrkessvenska. Jobb fixade han via en praktikplats, idag är Ahmad målare. Traditionerna då?

Jag skjutsar min fru till jobbet och jag tar hand om barnen på morgonen, fixar frukost och hjälper dem med kläder. Det är nytt för mig. Jag känner mig stressad ibland på morgonen så det är väl ett tecken på att jag börjar bli svensk?

Hela AcadeMedias Vägen in-artikel om Ahmad läser du här. Mer om SFI på Eductus hittar du här.