Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

”Jobbet är som en nyckel in i samhället”

Radwan Alabdulhamid lärde gick på yrkessvenska hos Eductus. Därefter sökte han jobb på egen hand. Det var svårare än han trott. 1,5 år senare började han hos oss på Stöd och matchning och då tog det inte lång tid innan han äntligen fick jobb som elevassistent på Tärnaskolan i Vänersborg.

Radwan Alabdulhamid är 28 år och bor i Vänersborg. Han kom till Sverige 2014. Tidigare bodde han i Syrien där han arbetade som jordbrukslärare för gymnasieelever. När han kom till Sverige började han läsa Yrkessvenska hos oss. I utbildningen Yrkessvenska ingår praktik som han gjorde på Hushållningssällskapet i Vänersborg. Därefter följde 1,5 år då Radwan sökte jobb på egen hand, men det var svårt och ledde inte till något jobb.

I oktober 2016 började Radwan på Stöd och matchning hos oss. Tillsammans med sin handledare (jobbcoachAnette kom han fram till att ett jobb inom skola skulle passa honom. Anette har sedan tidigare ett samarbete med Tärnaskolan i Vänersborg. Skolan behövde en elevassistent och vände sig till henne för att höra om hon hade någon lämplig kandidat. Radwans profil passade utmärkt och han började med en praktikperiod. Efter knappt två månaders praktik har Radwan nu blivit erbjuden jobb som elevassistent på skolan.

– Jag känner mig jätteglad, säger Radwan. Det är skönt att äntligen bli självförsörjande och slippa leva på bidrag. Jobbet är som en nyckel in i samhället.

 Vad lärde du dig om att söka jobb när du gick på Stöd och matchning?

– ­ Jag fick hjälp att skriva en cv, träna på arbetsintervjuer, hjälp med företagskontakter. Anette hjälpte mig att sortera och se vilken typ av jobb som jag skulle passa till. Jag tycker att Eductus varit professionella och hjälpsamma.

Vad skulle du vilja tipsa andra arbetssökande om?

– Jag kom hit och kände inte till något om Sverige. Jag har jobbat hårt för att lära mig språket, kulturen och hur samhället fungerar. Lägg tid på att lära er detta! Utan svenska inget jobb. Mitt andra tips är att ta praktiken seriöst. Se det inte som ”bara” praktik, utan som ett riktigt jobb. Det fungerade för mig.

– Nu vill jag tjäna pengar, skaffa körkort och bil säger Radwan med ett leende.


Det finns många fördelar med att hitta en praktikplats. Läs mer om praktik här.