1516888921943768

Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ping Pong
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Vägen mot jobbet kan se olika ut

Ni som följer oss regelbundet läser ofta om de människor vi möter dagligen. Pernilla Grönlund arbetar bl a som handledare (jobbcoach) på Stöd och matchning. Hon menar att det finns ett jobb till alla, men vägen dit kan se olika ut. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

”Att vara 55+ eller 60+ är vad många tror en nackdel på arbetsmarknaden för att inte säga omöjligt”, det får jag ofta höra i mitt jobb. Att vara ung, runt 20 år eller att vara är ny i Sverige med ett konstigt namn är inte heller enkelt. Som handledare inom Stöd och matchning möter jag alla typer av människor med olika erfarenheter och kunskaper. Vad har jag lärt mig är att det alltid finns något som man kan jobba vidare på. Det kan vara en önskan, en tidigare erfarenhet eller en egen fri vilja. Tänkte delge er några av dessa.

Två av mina fd deltagare i Stöd och matchning i Växjö tillhör gruppen 55+ som av olika anledningar blivit arbetssökande och behövt hjälp för att hitta rätt väg.

För den ena började det med en praktikperiod. Han ville egentligen inte ha någon praktik, men gick till slut med motvilligt med på upplägget. Det slutade med en tillsvidareanställning och han utstrålar sån glädje över att ha hittat rätt. Han trivs och älskar det han jobbar med. Jag möter honom ofta och han påminner alltid om vilken tur det var att jag envisades med praktiken.

En lösning som passar

Den andre valde en annan väg. Först gick han utbildning hos oss och därefter på Stöd och matchning. Idag är han anställd på halvtid och jobbar halvtid med sitt egna företag. Vägen till jobb gick genom olika nätverk som han skaffat sig tidigare och nu fick nytta av. Detta är en lösning som passar honom.

Mina deltagare som är unga, runt 20 år, har ofta utbildningen som krävs men saknar erfarenheten. Det löste en av mina deltagare genom att börja praktisera i den klädaffär där han själv handlade mycket. Idag jobbar han ungefär 30 timmar i veckan.

– Det är inte drömjobbet, men jag får erfarenhet som jag senare har nytta av när jag startar en egen butik. Det är min dröm och mitt mål längre fram i livet.

Siktet på drömjobbet gör resan kortare

För en nyanländ kan praktik vara en möjlighet att testa den svenska arbetsmarknaden och ta reda på vad hen vill. Kanske behövs utbildning för att få drömjobbet, men siktet på drömjobbet gör resan kortare.

Det finns ett jobb för alla, det är bara vägen dit som ser olika ut. Det viktiga är att man har en tydlig målbild – att hitta jobbet. Den stora glädjen i mitt jobb är att få följa med på resan, se människor välja väg, kämpa även när det är motigt för att till slut nå målet.